Slovenija
19 ogledov

Pukšič bi kredit kot Pahor

dr%C5%BEavni zbor, zasli%C5%A1anje, Franc Puk%C5%A1i%C4%8D Žurnal24 main
Poslanec SLS Franc Pukšič zahteva enake bančne posojilne pogoje, kot jih imajo premier Borut Pahor, člani njegovega kabineta ter ostali funkcionarji SD, za vse državljane.

Franc Pukšič je obsodil skrivalnice, h katerim se zateka predsednik vlade, ko je govora o premierjevem posojilu. "Ko govorimo o ljudeh, ki vodijo našo državo in imajo pomemben, če ne celo največkrat odločilen vpliv na gospodarsko in finančno politiko, potem je njihovo spremenjeno finančno stanje v času opravljanja funkcije nedvomno stvar javnega interesa, saj so oni prvi, ki zaradi svojega vpliva ne smejo prejemati 'ekstra privilegijev' in bi morali delovati transparentno, banke posojilodajalke pa najbolj striktno upoštevati splošne kreditne pogoje pri obvladovanju tveganja," je prepričan poslanec Pukšič.

"Težko verjamem, da je naključje, da se med glavnimi posojilodajalkami omenjenim vladnim funkcionarjem pojavljajo ravno banke v državni lasti, in na katere ima vladna politika nedvomno vpliv. Čas je že, da ta začarani krog posrednega okoriščanja z državnim premoženjem zaključimo," zaključuje Pukšič.

Pukšiča čudi visoko število odobrenih večdesetletnih kreditov javnim funkcionarjem, katerih plače so vezane na vladni mandat. "Razen seveda, če niso banke kredita seveda dobro in ustrezno zavarovale, česar pa denimo niso storile pri katerem od tajkunskih poslov," dodaja.

V Poslanski skupini SLS menijo, da če je vladni funkcionar kredit pri banki v delni ali večinski državni banki dobil brez povezav in po ustaljenih postopkih, nima kaj skrivati. Dodajajo, da bi bilo prav, da tudi "najvišji vladni funkcionarji in visoki javni uslužbenci, morda tudi kakšen sodnik, razkrijejo svoja posojila, mesečne obroke ter pogoje, pod katerimi so jih dobili".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.