Slovenija
20 ogledov

Puljenje za kupce

Gradbišče bodočega Lidla in Hoferja. (Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Za tržne deleže se bo na kratkem pasu pulilo pet znanih trgovcev.
828 evrov neto znaša povprečna mesečna plača v Občini Tržič. Občina šteje 15.313 prebivalcev, delovno aktivnih je 6.243.

Konkurenca. “V Tržiču bomo imeli največ živilskih trgovin v enem kilometru,” ugotavlja bralec Žurnala24. Ob Mercatorjih, Sparu in Eurospinu rasteta še Hofer in Lidl. Postavlja se vprašanje, ali je kupna moč Tržičanov res tako velika, da bodo lahko vse trgovine preživele.

Tržič ne odstopa

Župan Borut Sajovic je ocenil, da Tržič glede števila trgovin z živili ne bo odstopal, je pa opozoril, da je to stvar zasebnih investitorjev. “Občina nima na take investicije nobenega vpliva,” pravi, prepričan, da trgovci v Tržič vstopajo premišljeno. “Kapital ne vlada na pamet,” meni; pravi tudi, da občani večje število različnih živilcev pozdravljajo. “Bolj pestre trgovske ponudbe si želi 65 odstotkov Tržičanov,” sklene.

“Ne rečem, da je problem,” na to pravi bralec iz Tržiča, ki ni želel biti imenovan. Strinja se, da je pestra izbira za ljudi dobrodošla, če bodo konkurenci primerne tudi različne cene blaga. Se pa sprašuje, ali lahko toliko trgovin na kupu sploh zdrži. “Dvomim, da bodo Tržič obiskovali kupci od drugod, kar pomeni, da bodo trgovine odvisne zgolj od kupne moči in nakupovalnih navad Tržičanov,” pojasnjuje.

“To je vojna”
Da trgovci pridejo na že dobro pokrito območje premišljeno, pravi tudi Janez Prašnikar, redni profesor na ekonomski fakulteti. Motiv je lahko izrazito nagajanje konkurenci.

“To je vojna. Če se denimo izve, da gre enemu trgovcu slabo, ga konkurenca napade tam, kjer mu gre dobro,” pojasni za primer. Ne izključuje, da katera od trgovin v Tržiču puljenja za tržni delež ne bo preživela, vendar pa večje škode v tem ne vidi, saj je mogoče halo na komunalno opremljenem zemljišču hitro preurediti za drugo dejavnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.