Slovenija
36 ogledov

Pusičeva: Slovenska vlada očitno še ni obveščena o dogovoru

Vesna Pusić Zarko Basic/PIXSELL
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić pravi, da sta finančna strokovnjaka dosegla dogovor o predlogu rešitve spora o Ljubljanski banki. Slovenska stran presenečena: Arhar in Rogič nista predlagala novih rešitev.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je pravi, da je iz sredinih izjav njenega slovenskega kolega Karla Erjavca razvidno, da slovenski finančni strokovnjak France Arhar vlade v Ljubljani še ni obvestil o dogovoru s hrvaškim strokovnjakom Zdravkom Rogićem o predlogu rešitve spora o Ljubljanski banki.

Minister Erjavec je namreč včeraj zvečer pojasnil, da izjavo Pusićeve razume v smeri, da je Hrvaška pripravljena sprejeti dogovor, po katerem bi se reševanje vprašanja LB preneslo na Banko za mednarodne poravnave (Bis) v Basel.

Potrdila je, da je Rogić hrvaško vlado že obvestil o kompromisnem dogovoru z Arharjem. "Torej, kar se tiče finančnih strokovnjakov, sta dosegla dogovor, in njuna naloga je, da o tem dogovoru, s katerim se oba strinjata, obvestita vladi. Kar se nas tiče, smo obveščeni," je dejala Pusićeva. Dodala je, da vsebina dogovora ni tema, o kateri bi javno govorili, je pa predlog sprejemljiv za hrvaško stran. Ocenila je, da bi državi na podlagi predloga lahko relativno hitro uredili spor o LB.

Arhar in Rogič se od Bleda nista sestala

Po izjavah Pusićeve so se v sredo odzvali na slovenskem zunanjem ministrstvu ter sporočili, da Arhar in Rogić od zadnjega srečanja na Bledu 4. oktobra nista dala novih predlogov kompromisne rešitve glede prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev LB.

Tudi zunanji minister Karl Erjavec je danes ponovno zavrnil možnost, da bi se Arhar in Rogić po srečanju na Bledu 4. oktobra znova sestala ali dosegla kakšen nov kompromisni dogovor. Kot je dejal, mu je to zatrdil sam France Arhar, ki ga je za reševanje omenjenega spora imenovala slovenska vlada. "Arhar mi je zatrdil, da velja stališče s 4. oktobra o reševanju vprašanja varčevalcev LB v Baslu in da se kasneje na tem področju ni zgodilo nič," je povedal.

Novo srečanje čez dva tedna

Medtem so na sedežu hrvaške diplomacije potrdili, da bo četrto uradno srečanje Arharja in Rogića predvidoma čez dva tedna. O podrobnostih njunega dogovora, ki ga je omenjala Pusićeva, niso želeli govoriti.

Komentarjev 1
  • ljimonad 18:03 08.november 2012.

    ja koga pa bi obveščal gaspari a kekca karla, katzeremu se vsa evropa smeji, preko njega pa tud naši državi.