Slovenija
24 ogledov

Pusićeva znova zavrnila Erjavčev predlog

Erjavec in Pusićeva na Otočcu Željko Lukunić/PIXSELL
Hrvaška zunanja ministrica je znova zavrnila predlog svojega slovenskega kolega Karla Erjavca, naj bo ustna obravnava v sporu o meji pred arbitražnim sodiščem javna.

Vesna Pusić je dejala, da bi javna obravnava zahtevala ponovitev celotnega postopka sprejemanja arbitražnega sporazuma, vključno z referendumom v Sloveniji.

Hrvaški je vseeno, ali bo ustna obravnava odprta za javnost ali bo potekala za zaprtimi vrati, sicer pa ne gre za dobro voljo ene ali druge strani, temveč za izpolnjevanje zavez iz arbitražnega sporazuma, v katerem je zapisano, da ustna obravnava ne bo javna, je dejala Pusićeva za hrvaški radio.

Postopek bi se zavlekel

Hrvaška zunanja ministrica je pojasnila, da bi vsaka sprememba arbitražnega sporazuma kot mednarodnega dokumenta pomenila ponovitev celotnega postopka, po katerem so sprejeli arbitražni sporazum, vključno z ratifikacijo spremenjenega sporazuma v obeh parlamentih in referendumom o spremembah arbitražnega sporazuma v Sloveniji.

"Lahko bi sledil cel seznam zadev, ki bi jih želeli spremeniti v arbitražnem sporazumu, kar bi pomenilo, da je veljavni arbitražni sporazum nesmiseln," je izjavila Pusićeva.

Zahteva po spremembi arbitražnega sporazuma bi pomenila tudi zavlačevanje postopka in prelaganje na kasnejši čas, je dodala.

Na novinarsko vprašanje, ali je zavlačevanje postopka morda v slovenskem interesu, je odgovorila, da lahko razume tudi to, ker postopek ni ugoden za nobeno vlado. Poudarila je, da je treba prevzeti odgovornost za zadeve, ki so pomembne za obe državi, ker gre za odstranjevanje kamnov spotike iz preteklosti.

Pusićeva je tudi zavrnila izjave, da je Hrvaška sodišču predstavila nekatere za Ljubljano sporne dokumente. "So dokumenti, za katere menimo, da so relevantni," je dodala.

Povedala je še, da se v zadnjem času nista slišala z ministrom Erjavcem. Po njenih besedah arbitražni postopek ni več stvar zunanjih ministrov in še posebej ne medijskih kampanj, temveč je stvar mednarodnega arbitražnega sodišča, ki rešuje spor o meji na podlagi arbitražnega sporazuma.

Ustna obravnava od 2. do 13. junija

Slovenija je danes na Stalnem arbitražnem sodišču v Haagu oddala odgovor na hrvaški protimemorandum, s čimer se je zaključila tretja faza v pisnem postopku arbitraže, ki v arbitražnem sporazumu ni bila predvidena. Ustna obravnava v arbitražnem postopku bo potekala od 2. do 13. junija.

Kot je v današnji izjavi za medije pojasnila slovenska agentka pred arbitražnim sodiščem Simona Drenik, se odgovor nanaša zgolj na dejanska vprašanja, sporna dejstva in dodatne dokumente, ki jih je Hrvaška predložila v protimemorandumu. Odgovor obsega okoli 180 strani dodatnih dokumentov in okoli 200 strani dodatne argumentacije.

Naš predlog ni v nasprotju z arbitražnim sporazumom

Drenikova je glede slovenske pobude za javno ustno obravnavo na arbitražnem sodišču pojasnila, da Slovenija tega ni zahtevala, temveč zgolj predlagala. Če se Hrvaška s tem predlogom ne bo strinjala, bo ustna obravnava potekala zaupno, kot je predvideno v arbitražnem sporazumu.

A kot je dodala Drenikova, je glede na arbitražna in postopkovna pravila tak dogovor mogoč v vseh fazah postopka. "Slovenski predlog ni v nasprotju z arbitražnim sporazumom. Nasprotno, po naših informacijah bi Stalno arbitražno sodišče sprejelo tak predlog, seveda pod pogojem, da se tudi Hrvaška z njim strinja," je pojasnila.

Drenikova je zavrnila špekulacije, da je slovenski predlog namenjen zavlačevanju postopka. "To nikakor ne drži, kot Hrvaška zelo dobro ve, je Stalno arbitražno sodišče že določilo datum ustne obravnave, ki bo potekala prva dva tedna v juniju, od 2. so 13. junija," je poudarila.

Komentarjev 1
  • dragec 17:19 26.marec 2014.

    Vesna, zajebavaj tega krrretena,ki je sposoben za vse in nič