Slovenija
282 ogledov

Putin po našo delegacijo poslal posebno državno letalo

Vladimir Putin   EPA
Saša Geržina pravi, da ni šlo za običajno povabilo.

Delegacija iz Slovenije se je v Moskvi v torek udeležila tradicionalne vojaške parade ob dnevu zmage. Na dvodnevni obisk jo je povabil ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je zahvalil za ohranjanje spomina na ruske vojake v Sloveniji, je danes za STA pojasnil član delegacije, predsednik društva Slovenija Rusija Saša Geržina.

Putin je po delegacijo poslal posebno državno letalo, njegov kabinet pa je prevzel tudi vse stroške, povezane z obiskom, je pojasnil Geržina. Dejal je še, da takšno povabilo ni nekaj običajnega, temveč gre za Putinovo zahvalo za topel sprejem ob lanskem obisku pri Ruski kapelici in spomeniku na Žalah.

Po sprejemu se je z njim srečal še posebej

Po paradi je se je okoli 70-članska slovenska delegacija udeležila državniškega sprejema v Kremlju, namenjenega visokim predstavnikom ruske politike, kulture, gospodarstva in veteranom.

Po sprejemu se je s slovensko delegacijo Putin sešel še posebej ter se zahvalil za vso pozornost, ki jo v Sloveniji namenjajo spomenikom ruskim vojnim ujetnikom ter vsem padlim v prvi in drugi svetovni vojni. Zahvalil se je tudi za topel sprejem, ki ga je bil deležen na lanski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem, je povedal Geržina.

Slovenska delegacija se je srečala tudi z ruskimi veterani, med katerimi so se številni že udeležili slovesnosti pod Vršičem. Ob častni četi in z državniškim protokolom so člani delegacije skupaj s slovenskim veleposlanikom v Moskvi Primožem Šeligom tudi položili venec na grob neznanemu junaku na kremeljskem obzidju.

Posebno osebno Putinovo vabilo na parado je po Geržinovih besedah prejela Zveza borcev, pa tudi člani društva Slovenija Rusija, ki vrsto let sodelujejo pri organizaciji spominske slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem.

V Rusijo odpotoval tudi Milan Kučan

Delegacijo je vodil Janez Dolgan iz Zveze borcev, v njej pa sta bila tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan kot častni član društva Slovenija Rusija ter udeleženec vseh dosedanjih slovesnosti pod Vršičem in Geržina kot predsednik društva Slovenija Rusija. V delegaciji je bilo še nekaj drugih članov društva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Avatar Leon
    Leon 12:47 12.maj 2017.

    Predvidevam,da je dobil povabilo tudi predsednik 42,7% Slovenceljnov je imel nujni opravek saj je moral izdelovat potičke v vrtcu Polžki .Izkazal je svoj sloves salonskega politika in virtualnega predsednika neke banana države.

  • mph 10:42 12.maj 2017.

    Hja, prav gotovo noben normalen ne bo nacistov in domačih izdajalcev. Seveda so tudi na drugi strani počeli zločine, se pa točno ve kdo je kdo zgodovinsko gledano.

  • smuc 08:05 12.maj 2017.

    Kateri normalen človek pa še poveličuje strice in komunizem ter klavce?