Slovenija
17 ogledov

Racionalizirajo na bizaren način

Maja Kalan, novinarka Žurnala24. Anže Petkovšek
Denarja za obnovo ni, prazna stanovanja prenašajo na sklad, kupujejo pa nove garsonjere.

Ministrstvu za obrambo je sicer treba priznati, da je praznih stanovanj v primerjavi z letom 2007 skoraj polovico manj. A kot kaže, se je njihovo število še najbolj zmanjšalo zaradi prenosa stanovanj na stanovanjski sklad. Priznati je treba tudi, da je vsekakor nesmiselno opletati z desetinami stanovanj, zgrajenih pred 50 leti, in da je treba ta obnoviti ali pa prodati in kupiti nova.

Ampak. Kupiti nova stanovanja je smiselno, če ti uspe prodati stara, in sodeč po odgovorih ministrstva imajo s tem precej težav. Prodajo ali prenos na drugega upravljalca jim je pred leti priporočilo tudi računsko sodišče.

Priporočilo je tudi čim učinkovitejše vodenje evidenc, a podatka o stroških vzdrževanja praznih stanovanj, ki bi morda povedal marsikaj, ne vodijo ločeno. Računsko sodišče je leta 2008 namreč ugotovilo, da bi iz stroškov vseh nezasedenih stanovanj Morsa, stanovanjske komisije vlade in ministrstva za notranje zadeve (vključno z nerealiziranimi prihodki od najemnin) takrat lahko kupili kar 48 stanovanj na leto.

Čudno je še, da imaš denar za nakup novih, hkrati pa stara ostajajo prazna in nevseljiva, ker čakajo na obnovo, zanjo pa (pozor!) primanjkuje denarja zaradi racionalizacije in krčenja denarja. Morda pa bi morali razmisliti o prerazporeditvi sredstev.

Ne nazadnje bi morali v državi, katere predsednik vlade na dnevni ravni opozarja na nujnost varčevanja na vseh frontah, morda razmisliti tudi o skromnosti pri upravljanju nepremičnin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.