Slovenija
43638 ogledov

Račun Ivana Zidarja so našli na tem eksotičnem otoku

Ivan Zidar, zaslišanje, DZ
1/4
Žurnal24 main
Ivan Zidar, nekoč eden najvplivnejših gospodarstvenikov pri nas, ki je že več kot štiri leta v osebnem stečaju, se na skrivaj financira iz davčnih oaz, kamor je pred državo in upniki umaknil preživele ostanke propadlega poslovnega imperija SCT, piše portal Necenzurirano.

Novinarji portala necenzurirano.si so se dokopali do dokumentov, ki dokazujejo, kako ima ključno vlogo pri teh denarnih tokovih Tovarna kovinske opreme (TKO) iz Murske Sobote, ki je bila nekoč v lasti SCT, Zidar pa jo je tik pred njegovim stečajem prepisal na off-shore podjetje v Dubaju.

„Samo v zadnjem letu je dubajsko podjetje iz Slovenije prejelo 300.000 evrov. Denar mu je Tovarna kovinske opreme nakazala na račun v davčni oazi Mauritius, ki leži v Indijskem oceanu,“ so zapisali.

Da se v davčne oaze pretaka na stotine tisočev evrov, bi moralo zanimati Zidarjeve upnike. „Ti od nekdanjega prvega moža SCT že dalj časa terjajo več milijonov evrov. Zidar se ob tem vrsto let izogiba sojenjem in prestajanju zaporne kazni, na katero je bil obsojen leta 2016. Že pred tem se je izgubila tudi sled za veliko večino njegovega premoženja,“ pišejo na portalu Necenzurirano.

Ivan Zidar Borut Farčnik | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač

Iz dokumentov, ki so jih pridobili, je razvidno, da je šlo zadnje nakazilo iz Murske Sobote na račun na Mauritiusu 30. marca. Do takrat je proizvodnja v tovarni, ki izdeluje komponente gradbenih strojev, zaradi epidemije COVID-19 že obstala. Velik del od 200 zaposlenih je bil zaradi pomanjkanja dela na dopustu.

„Kljub temu je finančna služba TKO na ta dan na otok v Indijskem oceanu nakazala dobrih 33.000 evrov. Denar je šel na račun, ki ga po naših podatkih obvladuje podjetje Najah Fze. To je registrirano v eni od prostotrgovinskih con na širšem območju Dubaja, v lasti pa ima 98-odstotni lastniški delež TKO. Šlo je torej za izplačilo dela dobička,“ ugotavljajo.

V ozadju tega podjetja je Ivan Zidar oziroma njegovi svetovalci, še dodajajo na portalu Necenzurirano: „Podjetje Najah FZE je namreč leta 2017 lastništvo tovarne iz Murske Sobote prevzelo od drugega podjetja iz Združenih arabskih emiratov, ki ga je po podatkih iz dokumentov obvladoval Zidar. V zadnjem desetletju je TKO letno Zidarju v povprečju prinašala četrt milijona evrov letnih dividend. Leta 2018 je ob 20 milijonih evrov prihodkov ustvarila milijon evrov čistega dobička. Po neuradnih informacijah naj bi Zidarju v podjetju TKO zagotavljali tudi uporabo luksuznega avtomobila s šoferjem.“

Nakazila bi morda lahko upnikom pomagala odgovoriti na vprašanje, kako je mogoče, da Zidar v vsem tem času nima težav s plačevanjem stroškov bivanja v vili z bazenom v Ljubljani, odvetnikov ter medicinskega in drugega osebja, četudi je že od leta 2016 v osebnem stečaju, ki ga vodi upravitelj Boštjan Jurkošek.

ivan zidar, sojenje, reševalec, sodišče | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 36
  • bodica 13:15 06.maj 2020.

    Baraba se spreobrne, ko se v jamo zvrne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Avatar Collilena
    Collilena 00:50 24.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • MAVS 21:22 23.april 2020.

    Verjetno je kar nekaj sodnikov, ki uživajo v hišah, ki jih je za njih brezplačno zgradil zidArjev SCT, kot kontra uslugo, da pustijo Zidarja na miru. In zato je v tej naši preljubi dolini šentlorjanski tako kot je, mafija ščiti mafijo.