Slovenija
24140 ogledov

Tako lupijo v lekarnah. Šok zaradi računa za zdravilo.

Ali bo nasproti Zdravstvenega doma Črnomelj zasebna ali javna lekarna, bo danes
1/3
Žurnal24 main
Bralca je šokiral račun za zdravilo: sto evrov. Poravna ga sicer zdravstvena blagajna, a vseeno. Ne gre namreč za kakšna draga biološka zdravila, ampak kalcijev karbonat, po domače kredo.

Njegov otrok dvakrat dnevno jemlje kalcijev karbonat, po 250 miligramov zjutraj in zvečer. Če bi lahko jemal 500-miligramsko dozo, bi sto kapsul dobil za pet evrov in devet centov, ker zdravila z 250 grami ni na trgu, pa je treba to otroško dozo ročno stehtati in zapakirati, kar sodeč po računu stane 99 evrov.

Kapsul ni mogoče dati na pol

"Na listo je razvrščeno galensko izdelano zdravilo, 500 mg kalcijevega karbonata v obliki kapsul, ki jih zaradi oblike ni mogoče deliti na pol. Ker je na receptu predpisana otroška doza 250 mg, je zato potrebno individualno v lekarni izdelati magistralno zdravilo, ki se lahko obračuna v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja," so nam pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Očitno se je hudo podražila kreda, delo se ni

Ob zadnji izdaji se je, tako pravi bralec, cena dvignila za približno tretjino. "Cene vseh zdravil določa plačnik, to je ZZZS, ki jih tudi stalno kontrolira, celo v obliki tehničnih kontrol v on-line sistemu, kar posledično pomeni, da lekarna zdravila z nepravilno ceno niti ne more obračunati plačniku. Cena magistralnega zdravila je sestavljena iz cene našega dela izdelave zdravila, ki jo določa plačnik, ZZZS in iz cene sestavin na trgu, na kar pa res nima vpliva niti lekarna in niti ZZZS. Te cene pa so za učinkovine/sestavine, ki so zelo težko dosegljive na trgu, lahko problematične," je pojasnila direktorica Gorenjskih lekarn Romana Rakovec.

"Zatrdim lahko le, da se cene našega dela pri izdelavi magistralnih zdravil že več let niso višale, nasprotno, z ZUJF-om v letu 2012 so se znižale za približno 30 odstotkov. Končna cena magistralnega zdravila pa je odvisna predvsem od cene posameznih sestavin na trgu. Te pa so se lahko tudi povišale, na kar pa spet lekarna nima vpliva," je še dodala Rakovčeva.

Celotni izdatki za magistralna zdravila, izdana na zeleni recept, so v letu 2017 znašali 7.798.602 evrov, kar je 1,6 odstotkov stroškov za vsa izdana zdravila.

"Cena magistralnih zdravil se oblikuje na osnovi sestavin, embalaže in opravljene storitve po storitvenem sistemu (cenik je objavljen na strani ZZZS). Pri tem je treba upoštevati, da gre za individualno pripravo magistralnega zdravila," opozarjajo v Lekarnah Ljubljana. V ZZZS pa so dodali še, da se pri obračunu upoštevajo tudi morebitna zaščitna sredstva, doda se pa se obračun glede na pogoje dela.

Kot kaže se 250 miligramskih kapsul nikomur ne splača izdelovati

"Zakon o zdravilih opredeljuje, da je magistralno zdravilo za uporabo v humani medicini zdravilo, ki ga, kadar za doseganje terapevtskega učinka na trgu ni industrijsko proizvedenega ali galensko izdelanega zdravila z enako sestavo učinkovin in pomožnih snovi v ustrezni jakosti ali farmacevtski obliki, izdelajo v lekarni po zdravniškem receptu za posameznega pacienta oziroma skupino pacientov in ga izdajo neposredno po izdelavi," so še pojasnili na ZZZS. 

Na vprašanje, kakšno mora biti povpraševanje, da se izdela galenski proizvod ali zdravilo, pa ni jasnega odgovora, saj je določena le zgornja količina, do katere se sme izdelovati galenske proizvode to je 50 tisoč pakiranj letno.

Največkrat za otroke ali za kožo

"Magistralna izdelava zdravil poteka iz razloga prilagajanja zdravila individualnim potrebam pacienta. Največkrat gre za prilagajanje odmerka (doze) za pediatrično populacijo, za prilagajanje odmerkov pri jetrni ali ledvični insuficienci ali za prilagajanje oblike zdravila individualnim zmožnostim uporabe," je pojasnila Romana Rakovec. V Lekarnah Ljubljana pa pravijo, da so najpogostejša magistralna zdravila različni dermalni pripravki, torej kreme, geli, praški ali tekočine za uporabo na koži.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • Jorja_Preece 11:14 23.september 2018.

    Google plača 299 $ na uro, moja zadnja plača je bila 8859 $, ki delajo 30 ur na teden na spletu.... Moj prijatelj že več mesecev povprečno 36k in dela 28 ur na teden.... Ne morem verjeti, kako enostavno je ...prikaži več bilo, ko sem ga poskusil. To je tisto, kar počnem.... Kliknite na to, pojditee naa tehnični jeziček za več podrobnosti ...... ........ ➤➤➤ ➤➤➤➤ ➤➤➤ www.WebJob98.Com

  • Žurnalček 07:17 21.september 2018.

    Kalcijev karbonat v kapsulah ? Dobro , odpreš kapsulo ven flikneš polovico in kapsulo zapreš , ter pogoltneš. Sama kreda , pa sploh nima ne vem kako čudnega okusa, saj smo jo za probo vsi jedli v šoli .

  • Jana Bejba 22:51 19.september 2018.

    Pol pa pišejo, kako so določeni otroci problematični, z baje duševnimi motnjami v Logaški osnovni šoli kar se tiče prehane, kaj bodo ja točno jedli in kaj ne... Prvič, ker starši na skrivaj hranijo is snovi konoplje lastnim otrokom, drugič ...prikaži več doloečni starši ne dovolijo lastnim otrokom, da jedo meso zaradi veganstav, vegetarijansta.. Torej v resnici starši kažejo duševne motnje in v prihodje bo več takih otrokov v OVI oddelkih.. Ker ta primer se dogajal in na videz poznam tega fanta.