Slovenija
20 ogledov

Račun za preživetje

Razno 07.06.11, varcevanje, denar, sparovcek, foto: shutterstock Shutterstock
Socialni računi. Kljub obljubam jih ministrstvo še ni uvedlo.

Čeprav je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti obljubljala, da bodo lahko prejemniki iz naslova pravic iz javnih sredstev, ki imajo izvršbe na svojih bančnih računih, že letos socialne prejemke prejemali na posebne "socialne račune", na ministrstvu "primerno rešitev še iščejo".

Kdo bo do socialnih računov upravičen in ali bodo stroški vodenja računa plačljivi, za zdaj na ministrstvu ne vedo, odgovarjajo le, da je "o teh podrobnostih še prezgodaj govoriti".

Izplačilo gotovine odpade

Ministrstvo se za zdaj o ureditvi pogovarja s Poštno banko Slovenije, kjer bi plačila uredili prek poštnih nakaznic ali nalogov UPN, in Banko Sparkasse, kjer predlagajo predplačniške kartice.

Je pa že znano, da ministrstvo ne razmišlja o uvedbi blagajn pri centrih za socialnih delo "zaradi slabih izkušenj v preteklosti". Največja težava bi bila po mnenju ministrstva varnost pri poslovanju s takšno vsoto gotovine.

Ukrep pozdravljajo

Anita Ogulin z Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje uvedbo socialnih računov pozdravlja in dodaja, da v zadnjih letih zagotovo opažajo povečano število izvršb in blokiranih bančnih računov pri posameznikih.

Srečo Dragoš s fakultete za socialno delo pa pravi, da je "nelogično in škandalozno, da lahko vsak upnik, od zasebnega do državnega, z izterjavo dolga uniči življenje dolžnika prav s tem, da mu zarubi tudi sredstva za osnovno eksistenco". Pristavlja, da je uvedba socialnih računov nujna, če sistema nočemo ali ne želimo spreminjati, sicer pa bi koncept univerzalnega temeljnega dohodka lahko rešil probleme, zaradi katerih se socialni računi vzpostavljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.