Slovenija
20 ogledov

Računajo na modrost koalicijskih partnerjev

Kongres Pozitivne Slovenije 21. 1. 2012 Boštjan Tacol
Za jesen je napovedan kongres Pozitivne Slovenije, Janković se za kandidaturo še odloča. Napovedana tudi nova stranka na levici.

Med koncem septembra in koncem oktobra bodo v največji vladni stranki Pozitivna Slovenija (PS) izpeljali kongres, na katerem bodo volili novo predsednico oziroma predsednika. Premierka Alenka Bratušek jo za zdaj še vedno vodi samo začasno, to odgovornost pa je prevzela po tem, ko so njene sedanje koalicijske partnerice zahtevale umik Zorana Jankovića z mesta predsednika, s čimer je bilo omogočeno oblikovanje vlade.

Bratuškova je že napovedala, da se bo umaknila iz boja za vodenje stranke, če se bo za vnovično kandidaturo za predsednika odločil Janković. Ta kandidature še ni napovedal, včeraj pa je dejal, da se še ni odločil. Janković je zanikal, da bi bila morebitna kandidatura na kongresu PS le manever za izsiljevanje Bratuškove: "To so natolcevanja." Pričakuje pa, da bo vlada Bratuškove Mestni občini Ljubljana vrnila 3,5 milijona evrov po zakonu o glavnem mestu, kolikor je mestu vzel Janez Šušteršič.

Tik pred svetom stranke v začetku julija se je Janković namreč sestal s poslansko skupino, vodja njihovih poslancev Jani Möderndorfer pa je takrat zankal, da je prišlo do spora med njimi, in za STA dejal: "Smo stranka različno mislečih. Normalno je, da imamo različne poglede, in odkar obstajamo, imamo o določnih vprašanjih tudi določene konfrontacije."

Mišič ocenjuje, da vlada ni ogrožena

Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je ob ugibanjih o vrnitvi Jankovića že napovedal, da bi to pomenilo razpad koalicije in vlade. Podobno je ocenil tudi Karl Erjavec (Desus), od svojih zimskih zahtev po njegovem umiku pa ne odstopajo niti v SD.

"Ni pomemben en človek, ampak država," je na vprašanja o posledicah morebitne Jankovićeve vrnitve dejal državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Gašpar Gašpar Mišič. Dodal je, da politične krize država ne potrebuje in da ustvarjanje dodatnih težav ni potrebno. Prepričan je, da bo zmagala modrost in bi koalicijski partnerji ostali, čeprav bi se Janković morebiti vrnil na čelo stranke, saj bodo vsi vpleteni na prvo mesto postavili dobrobit države. Kako potekajo priprave na kongres, sicer ni vedel povedati, saj se sam s tem ne ukvarja. 

Vroče na levici, na desnici menda nič novega

Kongresov v drugih strankah ni napovednih, pred dvema tednoma pa so vzniknile zamisli o oblikovanju novih strank.

Na levici tako potekajo pogovori o morebitni ustanovitvi nove stranke iz Iniciative zdravnikov, ki naj bi jo vodil nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes. Šoltes je za medije potrdil pogovore, a dejal, da še ni jasno, ali bi ustanovili stranko ali bi se združili kako drugače. Za zurnal24.si je to včeraj potrdil, a dodal, da se pogovarjajo predvsem o vsebini, programih, izzivih in strategijah, kako naprej: "Oblika je še najmanj pomembna, čas je predvsem za vsebino." 

Poročalo se je tudi o morebitni novi stranki na desnici, ki bi se razvila iz združenja Civilna družba za pravično Slovenijo, vendar so vsi akterji take dogovore zanikali. Mediji so pisali, da naj bi to vodil Jože Možina.

Do novih strank je že bila kritična Ljudmila Novak (NSi), ki je dejala, da gre pri ustanavljanju večinoma za "spretno levico", a da tudi na desnici ne izključuje take možnosti, čeprav se ji to ne zdi potrebno: "Samo nove stranke niso rešitev. To sta pokazali tako Državljanska lista kot Pozitivna Slovenija, kajti ne ve se, kakšni ljudje so v tej stranki, prav tako ne, v katero smer se bo nagibala, kaj je njena identiteta."

Komentarjev 5
  • privat 12:10 11.september 2013.

    niamš več kaj iskati v politiki oldtajmer...

  • ennanova 10:19 07.avgust 2013.

    Orodje za zmanjševanje odpada hrane v celotnem javnem sektorjuNe samo, da rezultati o količini odvržene hrane predstavljajo naš amoralen odnos do te osnovne dobrine, še več, zadnja kruta klimatološka dognanja nas vedno bolj opozarjajo,http://za-misli.si/kolumne/tomaz-pangersic/1108-orodje-za-zmanjsevanje-odpada-hrane-v-celotnem-javnem-sektorju

  • Tupamaros 08:43 07.avgust 2013.

    Ni vredno komentarja. Gotofi smo!LPTupamaros