Slovenija
30 ogledov

Računajo po tarifi

odvetni%C5%A1ke tarife Žurnal24 main
Odvetniki. Izolska občina je lani zanje odštela šestkrat več kot novogoriška. Prvi Koper.

odvetni%C5%A1ke tarife | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

“Veliko večino sodnih postopkov za nas vodi pravnica, zaposlena na občini,”
poudarjajo na novogoriški občini, ki je lani med večjimi primorskimi občinami za odvetnike plačala najmanj. Občina ima sicer še dva zunanja odvetnika, a njune storitve uporablja izjemoma za posebno zahtevne ali obsežne primere.

Kar šestkrat več kot v Novi Gorici pa so za odvetnike namenili v Izoli. “Poleg Marinvesta ne gre pozabiti sodnega spora z Istrabenzom,” pojasnjujejo, od kod za skoraj 180 tisoč evrov stroškov.

Čeferini le o Ankaranu
Na prvem mestu po višini plačil za odvetnike je koprska občina. Lani so jo zastopali v 26 zadevah – med večjimi je Kemiplas. Občino sicer zastopa sedem odvetnikov oziroma družb, med drugimi družba Matoz in koprski odvetnik Bogomir Horvat. “Do zdaj smo izdelali le pravno mnenje glede Ankarana, računa pa še nismo izstavili,” nam je povedal Aleksander Čeferin, eden od direktorjev odvetniške družbe Čeferin, ki jo je pred kratkim najel župan Boris Popovič. Na piranski občini nam imen svojih odvetnikov, ki jih trenutno zastopajo v 35 zadevah, niso povedali. Župan Peter Bossman naj bi sicer že prekinil sodelovanje s Francijem Matozom.

Mužina izbral občine
Z občinami, tudi izolsko in postojnsko, veliko sodeluje tudi odvetnik Aleksij Mužina. “Z državo ne delamo ničesar. Nemogoče je namreč delati z občinami in državo hkrati, saj so med njimi ves čas spori,” pravi Mužina. Za občine v njegovi odvetniški pisarni pripravljajo predvsem razne predpise na področju javnih služb in koncesij. Plačani so po odvetniški tarifi, kar je na občinah tudi sicer praksa plačevanja odvetnikov. Pavšali so izjema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.