Slovenija
20 ogledov

Račune odprlo 20 organizatorjev

denar evro Shutterstock
Organizatorji volilne kampanje so morali do ponedeljka odpreti posebne transakcijske račune, s katerih bodo poravnali vse stroške kampanje. Volilne račune je po do zdaj zbranih podatkih odprlo 20 organizatorjev.

V registru transakcijskih računov agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je doslej registriranih 20 računov organizatorjev volilne kampanje.

Volilne račune so odprle vse parlamentarne stranke (SD, SDS, SLS, LDS, DeSUS, Zares in SNS) ter novoustanovljene stranke Zorana Jankovića (Pozitivna Slovenija), Gregorja Viranta (Lista Virant) in Matjaža Hanžka (Stranka za trajnostni razvoj Slovenije). V kampanjo bo vstopilo tudi "župansko" Gibanje za Slovenijo ter zunajparlamentarne stranke NSi, SMS - Zeleni, Demokratična stranka dela, Stranka Humana Slovenija, Stranka enakih možnosti, Stranka slovenskega naroda, Naprej Slovenija in Akacije. Volilni račun je odprl tudi poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz.

Vsa sredstva, ki jih organizatorji dobijo od drugih pravnih in fizičnih oseb za financiranje kampanje ali jih namenijo sami, morajo zbrati na tem računu, z njega pa morajo poravnati tudi vse stroške kampanje.

Zapreti jih morajo najpozneje štiri mesece po dnevu glasovanja, v 15 dneh po zaprtju računa pa morajo predložiti poročilo o porabljenih sredstvih državnemu zboru in računskemu sodišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.