Slovenija
111 ogledov

Računi Probanke se praznijo

Vhod v Probanko
1/14
Suzana Kos
Komitenti bi razdrli depozitne pogodbe, a jih ne morejo.

Matej Jakob Vinčec, 22-letni študent, sicer član znane koprske podjetniške družine, je ravnokar iz Probanke odnesel vse. "Doma smo se pogovarjali in se odločili, da z banke dvignemo vsa svoja sredstva. Kam bom denar dal zdaj, še ne vem, vsekakor v neko drugo banko; ali bo ta v Sloveniji ali ne, še ne vem, razmišljal pa sem o Sberbank,“ je povedal. Razlog za dvig denarja z računov je preprost: ne zaupa nikomur več.

Podoben odgovor smo dobili še od vrste komitentov Probanke. Nekateri so na dvig denarja iz njene koprske poslovalnice čakali, še preden je ta odprla svoja vrata. Bančni uslužbenci so v pogovoru s strankami povedali, da so bili v petek šokirani, saj so za likvidacijo izvedeli iz medijev. Da je položaj tako slab, se jim niti sanjalo ni.

Denar ima raje v nogavici

V poslovalnici je med našim obiskom zvonil telefon – kot smo razbrali iz pogovorov, so klicali komitenti, ki jih likvidacija skrbi. Strankam, ki so se vrstile za okenci – takšne gneče ni bilo še nikoli –, pa so uslužbenci razlagali, da banka sicer ne daje več posojil, s svojim denarjem pa da lahko ravnajo povsem običajno. Tiste, ki smo jih srečali, niso prepričali. Ljudje so dvigovali denar tudi s poslovnih računov. Denar je tako dvignil 56-letni poklicni voznik, ki ga bo raje imel doma v nogavici. "V tej državi ne zaupam nikomur več," je pojasnil. Pogovarjali smo se tudi z zaskrbljeno 53-letno upokojeno podjetnico, ki se ji prihodnje leto izteče triletna vezava denarja; denar je želela z računa dvigniti že danes, a ji ni uspelo. "Depozitne pogodbe ne morem prekiniti, rekli so mi tudi, da je vprašanje, ali bom dobila za depozit dogovorjene obresti. Glavnico prihrankov zagotovo, za obresti pa mi ne morejo zagotoviti,“ nam je dejala.

Pred drugimi bankami na Obali nismo opazili ničesar neobičajnega, pred NLB, Abanko, Unicreditom in Banko Koper zaskrbljenih obrazov ni. Pred Banko Koper smo zjutraj še pred odprtjem srečali upokojenca, ki je ocenil, da je njegova banka "varna, saj so jo privatizirali in je v rokah Italijanov; ti ne pustijo šmuglarije", in dodal: "Prihrankov pa itak nimam, saj s pokojnino komajda preživim mesec.

Komentarjev 7
  • nobilis 18:11 09.september 2013.

    Krivecje znan BANKA SLOVENIJE oni so nadzorniki vseh bank in bi morali ukrepati pravočasno, pa niso kaj češ, g.Kranjec pa v penzijo...

  • feferon 16:16 09.september 2013.

    Pa zakaj bi morali davkoplačevalci krpati grehe privatnih bankirjev!Kateri klinc si je to izmislil! če so si pa prej denar talal nas pa ni bilo zraven! Banda

  • suzana.kos 14:22 09.september 2013.

    se strinjam, pesjan