Slovenija
18 ogledov

Računovodje jezni na Durs

Tomaž Perše Anže Petkovšek
Stroški. Zaradi prenove IT-sistema opravili 147 tisoč ur nepotrebnega dela.

“Z uvajanjem novega informacijskega sistema na Davčni upravi Republike Slovenije (Durs) so se pri našem delu začele pojavljati težave,” je včeraj potožil predsednik računovodske zbornice Aleksander Štefanac. Nekaj največjih težav je naštel član upravnega odbora zbornice Tomaž Okorn: dacarji dolg terjajo takoj, preplačil ne vračajo; zavezanci prejemajo opomine za dolgove, čeprav imajo na drugih kontih presežke; stranke zavestno plačajo neobstoječi dolg samo zato, ker potrebujejo potrdilo o plačanih davkih in prispevkih.

Stroškov za 6,6 milijona

“Od začetka leta smo zaradi teh težav opravili 147 tisoč ur pogovorov z davčnimi nadzorniki. Če preračunamo, nas je to stalo 6,6 milijona evrov,” je še povedal Okorn in dodal: “V obzir je treba vzeti tudi dejstvo, da so 147 tisoč ur zaradi težav z informacijskim sistemom opravili davčni nadzorniki. Tudi njih je treba plačati.”

Sistem je prinesel veliko novosti, na katere se navajajo tudi računovodski servisi. Res je, da se v večjem številu obračajo na nas, toda naše izkušnje kažejo, da predvsem zaradi pojasnil v zvezi s knjigovodskim stanjem in ne zaradi napak. Seveda se občasno izkaže, da je bila napaka storjena tudi na naši strani,” so odgovorili na Dursu in poudarili, da so zaradi lažje komunikacije z dacarji vzpostavili poseben kanal, prek katerega lahko zavezanci takoj pridobijo želene informacije.

Spremembe tudi na slabše

Računovodje so dacarje okrcali tudi zaradi spremembe sistema nadzora davčnih zavezancev. Novost je namreč, da se nadzorniki, ki preverjajo poslovanje posamezne družbe ali podjetnika, menjajo. “Durs ne zagotavlja sledljivosti tistega, kar smo računovodje povedali kontrolorjem, ki so podatke zavezanca v preteklosti že preverjali. Vsakič znova jim moramo sporočati najosnovnejše podatke. To je nepotrebno zapravljanje časa,” je bil kritičen Okorn.

Komentarjev 2
  • Trsten 12:29 18.oktober 2012.

    Ker so ti DURS ovci nekaj spreminjali, tudi sami ne vedo kaj zdaj narediti.Meni so nekako izračunali, da sem za en dan prekinil delovno razmerje. Vedno sem bil dosleden in nisem posegal v goljufanje tako kot Zoki. Mogoče je ...prikaži več pa ta sprememba narejena zaradi Zokija da ga bodo lažje zahaklali in zaprli. Potem bi tudi jaz rad plačal 10 ojrov v DURS blagajno, če Zoki in njegova mafijska familija prinso nazaj silne milijone iz davčnih oaz.

  • dragec 08:35 18.oktober 2012.

    To je grozno. Ukinimo DURS in ponovno uvedimo SDK - kot kontrolni element pa neodvisno finančno policijo (brez vpliva Gorenaka in njegove SDS).