Slovenija
14 ogledov

Računsko sodišče ni zadovoljno z ministrstvom

Računsko sodišče ocenjuje, da ministrstvo za finance pri spremljanju in nadzorov Žurnal24 main
Računsko sodišče v porevizijskem poročilu o popravljalnih ukrepih pri reviziji sistema priznavanja, odmere in izplačila izjemnih pokojnin nezadovoljno. Popravljalni ukrepi ministrstva za delo, družino in socialne zadeve nezadovoljivi, ukrepi Zpiza zadovoljivi.

Računsko sodišče je v četrtek izdalo porevizijsko poročilo o popravljalnih ukrepih pri reviziji sistema priznavanja, odmere in izplačila izjemnih pokojnin. V njem izražajo nezadovoljstvo ob predstavljenih ukrepih vlade.

Vlada med drugim ni zaključila postopkov priznanja in odmere izjemnih pokojnin, ki jih je prejela v obravnavo v obdobju od 1. 1. 1998 do 10. 8. 2010, in pri tem ni izdala ustreznega posamičnega upravnega akta tudi za manjkajočih 18 primerov.

Prav tako ni poročala o razlogih, zaradi katerih postopkov ni mogla zaključiti, temveč je le navedla, da bo nove pobude, ki jih je prejela konec februarja 2011, obravnavala po novem zakonu, ki pa še ni sprejet.

Zpiz se je držal dogovorov

Od revizije dalje je zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pravilno odmerjal družinske in vdovske pokojnine. Odpravili so nepravilnosti pri višini izplačanih izjemnih pokojnin, popravili so tudi premalo izplačane pokojnine in začeli s postopki za vračilo oziroma izterjavo preveč plačanih pokojnin. Zagotovili so tudi popolnost in pravilnost obračunov obveznosti države v delu, ki se nanaša na prejemnike izjemnih pokojnin.

Ukrepov ni popravilo ministrstvo

Nezadovoljivo pa je ukrepe računskega sodišča popravilo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Revizorji računskega sodišča so med drugim zapisali, da v porevizijskem poročilu ministrstvo ni pripravilo pisnih navodil za vsakoletno izvajanje nadzora nad pravilnostjo obračunov obveznosti države. Z omenjenimi navodili bi zagotovili nadzor nad pravilnostjo obračunov in tako tudi nad izplačilom sredstev iz državnega proračuna zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Računsko sodišče ugotavlja, da je ministrstvo kršilo obveznost dobrega poslovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.