Slovenija
30 ogledov

Računsko sodišče predlaga razrešitev direktorja Lipice

Kobilarna Lipica Saša Despot
Javni zavod Kobilarna Lipica tudi v odzivnem poročilu na revizijsko poročilo ni izkazal zadovoljivih popravljalnih ukrepov za odpravo pomembnih nesmotrnosti. S tem je hudo kršil obveznost dobrega poslovanja. Računsko sodišče tudi predlaga razrešitev direktorja kobilarne Tomija Rumpfa.

Obveznost dobrega poslovanja sta kršila tudi vlada in ministrstvo za izobraževanje. Računsko sodišče je sicer za Kobilarno Lipica opravljalo revizijo o smotrnosti razmejevanja javne službe in gospodarske dejavnosti kobilarni od leta 2007 do 2010.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je na novinarski konferenci v Ljubljani izpostavil, da zaradi nezadovoljive izvedbe zahtevanih popravljalnih ukrepov Kobilarna Lipica še vedno ne izvaja ustrezno veljavnih predpisov in usmeritev, ne zagotavlja smotrnega ravnanja z razpoložljivimi sredstvi za financiranje javne službe in ohranja tveganje dodeljevanja nedovoljene državne pomoči.

Neupravičeno nakazni milijoni

Računsko sodišče je zato kobilarni izreklo sklep o hudi kršitvi obveznosti dobrega poslovanja in svetu javnega zavoda predlagalo, da začne s postopkom razrešitve direktorja kobilarne. Svet ima 15 dni časa za odgovor na predlog.

Šoltes pričakuje, da bo svet razumel ta poziv tudi skozi vse posledice, ki sledijo trenutnemu stanju. Če svet ne bo sledil temu ukrepu, kmalu ne bo imel več dela, glede na to, da gre že za vprašanje obstoja, je pojasnil.

Ob tem je Šoltes spomnil, da je bilo v revidiranem obdobju zaradi neustrezno razmejenih stroškov med Kobilarno Lipica in Lipica Turizmom neupravičeno izkazanih za 2,96 milijona evrov stroškov v kobilarni.

Direktor razrešitve ni želel komentirati

Direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf predloga za razrešitev ni želel komentirati. Uradno stališče Kobilarne Lipica pa je, da se negativne zgodbe o kobilarni v javnosti navadno pojavijo tik pred ali takoj po kakšnem, za kobilarno pomembnem dogodku. Tako je bilo v času nastopa v dvorani Stožice marca lani in tako je tudi letos, ko so v kobilarni že v pričakovanju nedeljskega dneva odprtih vrat, so še ocenili v kobilarni in dodali, da pri tem ne more iti za naključje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.