Slovenija
16 ogledov

Računsko sodišče RTVS negativno mnenje

Kalinov Deček s piščaljo pred vhodom v stavbo RTV Slovenija. zurnal
Računsko sodišče je po reviziji pravilnosti dela poslovanja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) v letih 2009 in 2010 izreklo negativno mnenje, saj je ugotovilo, da je zavod posloval v neskladju s predpisi, je zapisano v povzetku revizijskega poročila.

Pri reviziji je računsko sodišče ugotovilo, da je javni zavod RTV Slovenija sklepal delovna razmerja in imenoval, premeščal in razporejal javne uslužbence v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih in zakonom o javnih uslužbencih.

Na računskem sodišču so ugotovili tudi delovanje v nasprotju z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in podzakonskimi predpisi. RTV Slovenija je namreč javnim uslužbencem izplačala najmanj za 1.741.509 evrov previsoke plače.

RTV Slovenija je poleg tega na podlagi avtorskih in podjemnih pogodb izvajalcem v nasprotju z delovno zakonodajo izplačala honorarje v znesku 11.781.010 evrov, v posameznih primerih pa so v pogodbah o novinarskem delu določili previsok mesečni honorar.

Nepravilnosti tudi pri licenčninah

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je ob tem pojasnil, da je RTV Slovenija v letu 2009 vsaj 230, v letu 2010 pa vsaj 242 izvajalcem oziroma pogodbenim partnerjem izplačala honorarje, kljub temu, da so obstajali vsi elementi za sklenitev delovnega razmerja.

V nasprotju s statutom javnega zavoda je RTV Slovenija sklenila licenčno in koprodukcijsko pogodbo brez soglasja programskega sveta zavoda.

Na podlagi teh pogodb je zavod leta 2010 plačal 77 tisoč evrov licenčnine in 52.124 evrov že nastalih stroškov za produkcijo oddaje, ki ni bila vključena v programsko-produkcijski načrt za leto 2010 in ni bila nikoli predvajana, je pojasnjeno v povzetku poročila.

Nepravilnosti je računsko sodišče ugotovilo tudi pri nabavi materiala, storitev in osnovnih sredstev.

Po Šoltesovih besedah so pri tem odkrili kršitve v skupnem znesku 12.732.206 evrov.

Vseh nepravilnosti niso odpravili

Ker RTV Slovenija med izvajanjem revizije ni odpravila vseh ugotovljenih nepravilnosti, računsko sodišče zahteva predložitev odzivnega poročila. V njem mora RTV Slovenija izkazati odpravo nepravilnosti, izdelati pa mora tudi pisno analizo obstoječega stanja in dejanskih potreb po delu redno zaposlenih javnih uslužbencev in honorarnih sodelavcev ter sprejeti konkretne ukrepe za vzpostavitev zakonitega stanja.

RTV Slovenija ima za pripravo odzivnega poročila 90 dni od prejema revizijskega poročila. Če nepravilnosti ne bi odpravili, bi po Šoltesovih besedah ukrepali po dosedanji praksi.

"Če v pretežnem delu ugotovimo, da je zaradi neodzivnosti in neizvršitve zahtevanih ukrepov prišlo do hujše kršitve obveznosti dobrega poslovanja, vložimo poziv za razrešitev odgovorne osebe," je še dejal.

RTVS odpravlja nepravilnosti

Kot so sportočili iz RTVS so številne nepravilnosti, ki jih je ugotovilo računsko sodišče, že odpravili. Z odpravljanjem so pričeli takoj, ko so bili z njimi seznanjeni, nadaljevali pa so tudi po končani reviziji.

"Številne ugotovljene nepravilnosti, ki jih je moč zaslediti v revizijskem poročilu, so tako že odpravljene. RTVS pa bo skladno z zahtevo računskemu sodišču predložila odzivno poročilo v zadanem roku in v njem izkazala odpravo nepravilnosti," so zapisali v sporočilu za javnost.

Podrobnejših pojasnil niso dali, saj revizijskega poročila še niso proučili. Iz istega razloga za zdaj molči tudi Anton Guzej, ki je zavod vodil večino časa, zajetega v reviziji.

Komentarjev 3
  • mia 16:42 21.avgust 2012.

    naj vrnejo preplačane plače ali pa nebomo plačevali RTV-ja.

  • privat 15:55 21.avgust 2012.

    eni si talajo ,iljone drugi pa nimajo kaj jesti..janša pravi kriza je,...treba je šparat!! kaka ravbarska država!

  • dragec 15:16 21.avgust 2012.

    In spet ena računska ugotovitev, brez končnega dejanja. Novinarji so nam pustili kost.