Slovenija
2979 ogledov

Računsko sodišče s pridržki glede financiranja kampanj Pahorja, Šarca in Tomčeve

predsedniške volitve 2017 Anže Petkovšek Marjan Šarec in Borut Pahor v medijskem središču.
Računsko sodišče, ki je opravilo revizije financiranja volilnih kampanj za lanske predsedniške volitve, je imelo pripombe na revidirane kampanje Romane Tomc, Boruta Pahorja in Marjana Šarca. Le od Liste Marjana Šarca pa si računsko sodišče želi še odzivno poročilo.

Zaradi nepravilnosti, ki so se dogajale pri financiranju volilnih kampanj za lanske predsedniške volitve, je računsko sodišče v revizijskih poročilih izreklo mnenje s pridržkom stranki LMŠ, ki je organizirala kampanjo Marjana Šarca, in Dušanu Kumru, ki je organiziral kampanjo Boruta Pahorja, ter pred dnevi tudi stranki SDS, ki je stala za kampanjo Romane Tomc.

Odzivno poročilo je sodišče zahtevalo le od LMŠ, saj stranka med revizijskim postopkom ni izvedla popravljalnega ukrepa in skupnega zneska prispevkov pravnih oseb, ki niso dovoljeni v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji, še nakazala v humanitarne namene. Gre za skupno 6968 evrov, od tega izredne popuste za oglaševanje v skupnem znesku 6.870 evrov in izredne popuste za tisk v skupnem znesku 98 evrov.

LMŠ je sicer v poročilu o financiranju volilne kampanje izkazala zbrana sredstva v znesku 56.750 evrov in porabo v znesku 56.747 evrov. Kot je med drugim ugotovilo računsko sodišče, je stranka porabljena sredstva izkazala previsoko v skupnem znesku 3.236 evrov, prispevke, zbrane v nasprotju z zakonom, pa prenizko. Sodišče je med drugim ugotovilo, da stranka LMŠ na posebnem računu ni zbrala sredstev za plačilo stroškov volilne kampanje v skupnem znesku 5.425 evrov ter da je s posebnega računa poravnala stroške v skupnem znesku 2.924 evrov, ki niso bili stroški volilne kampanje.

Poleg tega računsko sodišče ugotavlja še, da je stranka s posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo poravnala stroške, ki niso bili stroški volilne kampanje, hkrati pa s tega računa ni poravnala vseh stroškov volilne kampanje, ker jih je plačala z rednega računa stranke.

Volitve 2017 Romana Tomc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Podobne napake predčasno odpravljali tudi v taboru Boruta Pahorja in Romane Tomc

Podobne napake kot pri LMŠ je računsko sodišče sicer ugotovilo tudi pri kampanji, ki jo je vodil Kumer za Pahorja. Slednji naj bi tako s posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo poravnal stroške v skupnem ocenjenem znesku 3353 evrov, ki niso bili stroški volilne kampanje.

Enako je tudi pri kampanji Pahorja računsko sodišče ugotovilo, da prispevkov pravnih oseb, ki so bili zbrani v nasprotju z zakonom, ni v roku nakazal v humanitarne namene. Gre za znesek 940 evrov, ki pa ga je nato Kumer v humanitarne namene - društvu Spominčica - nato nakazal že med revizijskim postopkom, zato računsko sodišče v tem primeru ni zahtevalo odzivnega poročila.

Dušan Kumer, ki je organiziral volilno kampanjo zmagovalca predsedniških volitev Boruta Pahorja, je sicer v poročilu o financiranju volilne kampanje izkazal zbrana sredstva v višini 40.530 evrov in porabljena sredstva v znesku 40.466 evrov.

Podobno tudi od SDS računsko sodišče ni zahtevalo predložitve odzivnega poročila, ker je SDS že med revizijskim postopkom skupni znesek prispevkov, ki so ji bili dani v nasprotju z zakonom, nakazala v humanitarne namene, in sicer Škofijski Karitas Ljubljana.

Med nepravilnostmi, ki so jih odkrili pri kampanji SDS, računsko sodšče še navaja, da stranka na posebnem transakcijskem računu za volilno kampanjo ni zbrala sredstev za plačilo DDV in da je s tega računa poravnala stroške, ki niso stroški volilne kampanje. Poleg tega s posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo ni poravnala neplačanih obveznosti za DDV, s fizično osebo, ki je zanjo opravila storitve, ni sklenila pogodbe v pisni obliki.

Stranka je sicer za kampanjo porabila 47.988,42 evra.

Organizatorjem volilne kampanje za predsednika republike se povrnejo stroški v višini 0,12 evra za vsak dobljeni glas, pri čemer skupni znesek povrnjenih stroškov ne sme preseči zneska porabljenih sredstev, razvidnega iz revizijskega poročila računskega sodišča.

Komentarjev 6
  • dragec 15:36 01.september 2018.

    Dati jim po 100 z držko

  • maresem 18:12 30.avgust 2018.

    Serpentinšek še začel nisi, p asi že v pizdarijah. Te bo že boter Mile rešil iz zagate.

  • Amber_Bedford 15:21 30.avgust 2018.

    Google je plačal vsako uro dela na spletu od 150 do 250 evrov. Prejel sem prvi mesec 23795 € in 34957 € zadnjem mesecu plačo od Googla in sem redni študent in delam od 3 do 4 ure na dan ...prikaži več v mojem času rezervnih delov z lahkoto od doma. Vsakdo se lahko zdaj pridružijo tej službi in začnete zaslužiti na spletu, kot sem jaz, samo sledite navodilom na tem spletnem mestu ..... ....... ➤➤➤ ➤➤➤➤➤ www.Internet43.Com