Slovenija
88 ogledov

Računsko sodišče: Štiri bolnišnice zapravile več kot 100 tisoč evrov proračunskega denarja

bolnica brežice bolnica brežice
Bolnišnice zdravnikom izdajajo soglasja za delo drugje, za opravljanje enakih storitev pa sklepajo pogodbe z zunanjimi zdravniki. Računsko sodišče je pri reviziji podjemnih pogodb pri samo štirih bolnišnicah ugotovilo, da so na tak način skozi okno vrgle več kot 100 tisoč evrov.

Kot ugotavlja Računsko sodišče, je Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj vodila pomanjkljivo evidenco pogodb, pogodbe z zdravstvenimi delavci je sklepala brez soglasij delodajalca, trajanja pogodb pa ni določila v skladu s predpisi.

Podjemne pogodbe v nasprotju z zakonom

Tudi po uveljavitvi Zakona za uravnoteženje javnih financ je sklepala podjemne s samostojnimi podjetniki.

Z lastnimi zaposlenimi pa je Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj sklepala podjemne pogodbe, čeprav za to niso bili izpolnjeni predpisani pogoji. Analiz, s katerimi bi dokazala stroškovno upravičenost sklenitve posameznih pogodb, bolnišnica ni izdelala. Pri sklenitvi podjemnih pogodb v vrednosti 179.238 evrov je ravnala v nasprotju s predpisi o javnem naročanju, zaradi napačno določenih cen v podjemnih pogodbah pa je izvajalcem izplačala najmanj 12.846 evrov preveč.

stavka | Avtor: bbb bbb

Napačno določene cene in previsoka izplačila

Splošna bolnišnica Trbovlje je za leto 2012 MZ ni posredovala evidence o izdanih soglasjih lastnim zaposlenim za delo pri drugih delodajalcih. Pogodbe z zdravniki je sklepala brez soglasij delodajalca, z izvajalci zdravstvenih storitev − pravnimi osebami pa je sklenila podjemne pogodbe tudi po uveljavitvi Zakona za uravnoteženje javnih financ. Bolnišnica je pri sklenitvi podjemnih pogodb v vrednosti 299.173 evrov ravnala v nasprotju s predpisi o javnem naročanju. Poleg tega je zaradi napačno določenih cen v podjemnih pogodbah in previsokih izplačil izvajalcem izplačala najmanj 36.239 evrov preveč.

Zdravnikom izdali soglasja za delo drugje, za njihovo delo najemali druge zdravnike

Tudi splošna bolnišnica Brežice je vodila pomanjkljivo evidenco pogodb, pogodbe z zdravniki je sklenila brez soglasij delodajalca, nekatere pogodbe pa niso vsebovale določila o možnosti predčasnega prenehanja.

Zdravnikom je izdala soglasja za delo drugje, čeprav je sama sklepala pogodbe z zunanjimi zdravniki za opravljanje enakih storitev. Pri sklepanju podjemnih pogodb v vrednosti 330.532 evrov je ravnala v nasprotju s predpisi o javnem naročanju, zaradi napačno določenih cen v podjemnih pogodbah pa je izvajalcem izplačala najmanj 40.515 evrov preveč. Poleg tega je zaradi dvakratnega plačila istih storitev ter plačil neopravljenih storitev izvajalcem obračunala in izplačala 4.621 evrov preveč.

klinika bolnišnica zdravniki sestre | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

Tudi neupravičeno izplačevanje dodatkov

Brez soglasij delodajalca je pogodbe je sklepala tudi Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna. Pogodbe so sklepali za nedoločen čas, ali jih podaljševala na več kot 12 mesecev.

Tudi po uveljavitvi Zakona za uravnoteženje javnih financ je imela sklenjene podjemne pogodbe s pravnimi osebami, z lastnim zaposlenim zdravnikom pa je sklepala podjemno pogodbo za izvajanje tržnih storitev, čeprav storitev ni opravljal izven rednega delovnega časa. Analiz, s katerimi bi dokazala stroškovno upravičenost sklenitve posameznih pogodb, bolnišnica ni izdelala. Zaradi napačno določenih cen v podjemnih pogodbah ter neupravičenega izplačevanja dodatkov za delo v manj ugodnem delovnem času v času pripravljenosti na domu je izvajalcem izplačala najmanj 7.673 evrov preveč.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Boris Odreitz 19:35 31.januar 2017.

    in nadestie nekh posrednikov, podkupnin in podobno nza Medicinske tehnike in tehnice pa ni denarja ter ostalo osebje, neki se paonuja zvsem !

  • Papaja Popi 16:50 31.januar 2017.

    Janez_53Še nikoli nobena.Žal.

  • jakec1575 13:52 31.januar 2017.

    To vam je ze boljsi clanek. naj vrnejo. prijava trznemu inspektoratu in sodni pregon vsakega posebej. najprej tistih, ki so podpisali te pogodbe in odobrili soglasja. Tiste na drugi strani boste bolj tezko. placnik odgovarja.