Slovenija
276 ogledov

Radar na avtobusni "ni problem"

Danes bodo policisti opravljali meritve hitrosti z radarjem na relaciji Gornja R Žurnal24 main
Zmeda med vozniki: ali lahko policijsko vozilo pri merjenju hitrosti stoji na avtobusnem postajališču? Lahko, a največ za dve uri in če ne ovira prometa.

"Policija je v soboto dopoldne na avtobusni postaji na Ptujski cesti 64 v Mariboru merila hitrost voznikov," je povedal bralec. "V zakonu lepo piše, da policija, kakor tudi drugi udeleženci prometa, ne sme stati na avtobusni postaji, da pa lahko z vami opravi postopek, če vas drugod ni mogla ustaviti . Če mi kot državljani tega ne smemo početi, policija pa lahko krši pravila, potem je nekaj hudo narobe," je bil ogorčen. Po njegovih besedah se je policija po njegovem klicu na policijsko postajo Tabor z avtobusne postaje umaknila.

Tiskovni predstavnik mariborske policijske postaje Bartolo Lampret je pojasnil, da zakon o varnosti cestnega prometa določa, da smejo policisti pri opravljanju nalog policije za nujno potreben čas parkirati vozila na krajih, kjer to sicer ni dovoljeno, če tako parkirano vozilo ne ogroža drugih udeležencev v cestnem prometu ali jih ne ovira. Merjenje hitrosti na avtobusni postaji tako ni protizakonito, zakon o varnosti cestnega prometa v 53. členu določa le, da sme vozilo na takšnem mestu parkirati za največ dve uri.

 

 

Komentarjev 5
  • Altesse 15:19 21.junij 2011.

    G. Lampret kje je sedaj v tem primeru "NUJNI PRIMER" ????

  • megane 13:48 21.junij 2011.

    . V nadaljevanju piše »če tako vozilo ne ogroža drugih udeležencev v CP ali jih ne ovira«. Poglejmo: avtobusna postajališča so problem v glavnem v mestih, saj le tam se vršijo take kontrole, ki jih vozniki opažamo dnevno. Ali se ...prikaži več je mogoče že kdaj kdo vprašal, da pri kontroli prometa, stoji na postaji najmanj vozilo policije, ko pa ima v postopku kakega voznika pa še eden ali dva, po možnosti še kak, če ga lahko kam stlači. Avtobusna postajališča so namenjena ustavljanju avtobusom (že samo ime to pove) kjer naj bi potniki varno izstopali in vstopali v vozilo. Je njim zagotovljena varnost vstopa in izstopa, če so na avtobusni postaji policijsko plus ustavljena vozila in mora avtobus praktično ustaviti na cesti (to se dogaja dnevno)? Ali mogoče to ni oviranje varni ustavitvi avtobusa? Tukaj se lahko porodi nešteto vprašanj za katera se upam trditi, da ne pozna nihče pravega odgovora. Odgovor je lahko samo eden in to je ta, da je avtobusna postaja namenjena izključno ustavljanju avtobusov

  • megane 13:47 21.junij 2011.

    Seveda je radar na avtobusni postaji problem. Tiskovni predstavnik je lepo citiral 53.člen zakona o varnosti cestnega prometa in ga lepo povezal z nalogami policije, ki so zapisane v Zakonu o policiji (3.člen). In da ga ponovim »policist sme pri ...prikaži več opravljanju nalog policije za nujno potreben čas parkirati vozila na krajih, kjer to sicer ni dovoljeno, če tako parkirano vozilo ne ogroža drugih udeležencev v cestnem prometu ali jih ne ovira«!!!Drži, da med naloge policije sodi tudi nadzor in urejanje prometa na javnih cestah in nekategoriziranih cestah, ki so dane v uporabo za javni promet, ampak problem nastane s tistim drugim delom, ki pa je zapisan v ZVCP. ZVCP namreč govori, da smejo policisti pri opravljanju nalog parkirati vozila na takem mestu, vendar le za NUJNO POTREBEN ČAS. Pa se potem prosim vprašajmo kaj naj bi bil to nujno potreben čas! A je to mogoče ta čas, da se tam parkirajo in merijo hitrost. Lepo vas prosim. V nadaljevanju piše »če tako vozilo ne ogroža drugih udel