Slovenija
12 ogledov

Radar strelja z rafalom

"Radar je samo v torek v Predosljah slikal več kot 70 vozil. Toleranca bo za zda Žurnal24 main
Kranj. Medobčinski redarji so v samo štirih dneh ujeli več kot 250 kršiteljev hitrostnih omejitev.

Krepko čez 200 prekoračitev omejitev hitrosti je v samo štirih dneh upravljanja novega radarja naštel kranjski medobčinski inšpektorat. Rekord dneva je več kot sto. Glob za zdaj še ne izdajajo.

"Čakamo na podpis pogodbe z ministrstvoma za notranje zadeve in pravosodje," razlog, zakaj prehitrih voznikov še ne kaznujejo, pojasnjuje vodja medobčinskega redarstva Slavko Savič. Pričakuje, da bo sklenjena še ta mesec. Obseg opaženih kršitev se mu zdi v skladu s pričakovanji.

Medobčinski radar
Hitrost. Radar je hitrosti začel meriti prejšnji petek. Do konca srede je zaznal 249 primerov, ko so bile dovoljene hitrosti prekoračene za deset ali več kilometrov na uro. Denarne kazni za prekoračitev hitrosti se gibljejo od 80 pa do tisoč evrov. Radar je stal dobrih 49 tisoč evrov.

Rekorder bi že padel
Na medobčinskem inšpektoratu so pričakovali, da bodo na dan našteli okrog 50 prekoračitev hitrosti, zato Saviča obseg v prvih dneh ne preseneča pretirano. "Največ prekoračitev hitrosti je na mestnih vpadnicah," ocenjuje, razkriva pa tudi, da bi vsaj enemu vozniku že lahko izrekli maksimalno kazen in odvzem vozniškega izpita. "V Savski Loki, kjer je omejitev 50, je vozil 108 kilometrov na uro," se spomni.

Koliko bi medobčinski inšpektorat iztržil v štirih dneh, če bi že izrekal globe, Savič ni želel ugibati. "Nismo delali izračunov," pravi. Prav tako ne želi pretirano ugibati za naprej. Prepričan je, da prve številke še niso povsem merodajne. "Prava slika se bo pokazala v mesecu ali dveh," predvideva. Tudi sicer zatrjuje, da je cilj predvsem zniževanje hitrosti na cestah. Po drugi strani pa spomni, da so prvotne projekcije pred nakupom nakazovale, da bi lahko strošek investicije povrnili že v treh mesecih.

Morda še kakšen
Savič ob tem ne izključuje možnosti, da bi prihodnje leto kupili še kakšen radar. Za večjo navzočnost merilnikov hitrosti se namreč zavzemajo vse občine ustanoviteljice medobčinskega inšpektorata, ugotavlja Savič, spomni pa še, da morebitnega nakupa ne bodo spremljali le investicijski stroški, pač pa tudi nujne dodatne kadrovske okrepitve. Prvi medobčinski radar denimo zaposluje štiri redarje, ki opravljajo kontrole ves dan, vse dni na teden.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.