Slovenija
16 ogledov

Radarji se selijo v sodno dvorano

radarji JZZPR Maribor
Konec tedna začetek sojenja Kanglerju in drugim glede suma zlorabe položaja pri sklepanju pogodbe za radarje.

Zgodba o radarjih, katerih postavitev jeseni 2012 je v Mariboru zanetila proteste in s položaja odnesla takratnega župana Franca Kanglerja, se z ulice seli v sodne dvorane.

Konec tega tedna je na Okrajnem sodišču v Mariboru razpisan narok za Kanglerja in tri druge osebe, osumljene zlorabe položaja pri sklepanju pogodbe za radarje. Na sodišče so vabljeni še vodja mestnega urada za komunalo, promet in prostor Vilij Eisenhut, Tomaž Vrčko iz podjetja Iskra Sistemi ter direktor Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjan Ferk.

"Kazenske ovadbe je na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podal Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v zvezi z mariborskimi radarji," je potrdil vodja omenjenega tožilstva Drago Šketa.

Razpis pisan na kožo Iskri Sistemi

Po ugotovitvah kriminalistov naj bi bil javni razpis za prenovo semaforjev v Mariboru prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana družba Iskra Sistemi, vrednost posla pa se je iz začetnih 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov evrov.
 

Obtožni predlog je na okrajno sodišče vložen zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic oziroma pomoči k temu kaznivemu dejanju, za kar je zagrožena kazen do enega leta zapora.

Komentarjev 1
  • Kranjica 11:57 21.januar 2015.

    Marsikomu je jasno, da so Kanglerja "vrgli" predvsem zato, ker je hotel ljudi z radarji prisiliti, da bi se držali prometnih predpisov, kajti običajnih prometnih znakov o omejitvah hitrosti se niso držali.