Slovenija
20594 ogledov

Radi bi delali, pa ne dobijo priložnosti

mestni utrip Saša Despot
Mladoletni ne smejo delati nadur, opravljati nočnega dela, opravljati nevarnega dela ali prodajati tobačnih izdelkov. Prodaja alkohola in delo z denarjem (blagajna) medtem zakonsko nista prepovedana.

Delodajalci pogosto iz različnih razlogov, velikokrat pa zgolj iz navade in premalo informacij, ponujajo študentsko delo le starejšim od 18 let, opažajo na e-Študentskem servisu. Zato mlajši dobijo premalo priložnosti za prve izkušnje in zaslužek, čeprav si jih želijo. 

Zato se letos še posebej osredotočajo prav nanje, pravi Carmen Zajc, vodja posredovanja dela na e-Študentskem servisu. "Ker ponudba del še vedno presega povpraševanje, menimo, da je za podjetja velika prednost, da čim prej ponudijo delo mladoletnim in tako začnejo kadrovati na daljši rok," poudarja.

Kaj lahko počnejo mladoletniki?

Za mladoletne so sicer primerna administrativna dela (arhivsko delo, vnos podatkov v računalnik, obdelava in odprema spletnih naročil, klicni center, anketiranje), lažja fizična dela (čiščenje, selitve, pomožna dela v proizvodnji, pomoč v skladišču, pakiranje artiklov, vrtnarska dela), dela v trgovini, promocije (zlaganje in polnjenje polic, urejanje trgovine, delo v pekarni, delo na stojnici, promocije), strežba, gostinstvo in turizem (priprava hrane, pomožna dela v kuhinji, pomoč v strežbi, prodaja sladoleda, sobar/ica)
zdravstvo, farmacija in kozmetične storitve (pomoč v kozmetičnem salonu, pomoč pri negi, pomoč pri oskrbi stanovalcev).

"Dijaki iščejo predvsem enostavna dela, dekleta zanimajo tudi dela v administraciji ali delo hostes, fantje pa povprašujejo tudi po težjih fizičnih delih (npr. selitve), saj v kratkem času lahko zaslužijo več oz. se odločajo za dela v proizvodnji," pravi Carmen Zajc.

Mladi lahko začnejo z delom že, ko zaključijo osnovno šolo. Lahko tudi sami delajo v lokalu in trgovini, ob upoštevanju zakonodaje, ki velja za mladoletne. 

Obenem pa morajo delodajalci vedeti, da mladoletni ne smejo delati nadur, opravljati nočnega dela, opravljati nevarnega dela ali prodajati tobačnih izdelkov. Prodaja alkohola in delo z denarjem (blagajna) medtem zakonsko nista prepovedana, kot številni delodajalci zmotno menijo.

blagajna trgovina denar | Avtor: Profimedia Profimedia
Katera so najbolj zaželena študentska dela?

Kot pravi Carmen Zajc, med mladimi predvsem prevladujejo dela v prodaji in delo s strankami, strokovna dela z različnih področij (računalništvo in programiranje, elektrotehnična dela, projektiranje, prevajanje, digitalni marketing), dela v gostinstvu in turizmu ter fizična dela (npr. vrtnarska dela, pakiranje, deklariranje).

"V času počitnic je predvsem v turističnih središčih več povpraševanja po specifičnih delih, kot so npr. učitelji plavanja, animatorji, prodaja sladoleda, vstopnic in podobno, več pa je tudi povpraševanja po strežbi s strani delodajalcev," dodaja.

Kar ni presenetljivo, je, da študenti največ povprašujejo po delih, ki so najbolje plačana in se opravljajo pri uglednih delodajalcih ter po strokovnih delih v smeri šolanja, ki prinašajo izkušnje, kompetence in vodijo do morebitne redne zaposlitve.

Najbolje plačana dela so poučevanje in inštrukcije (najmanj 12 €/h bruto), vaditelji/trenerji plavanja (vsaj 11,9 €/h bruto), računalničarji in programerji (nad 11,2 €/h bruto), selilci (najmanj 10 €/h bruto).

Ker je povpraševanje veliko, plačilo raste

Še ena dobra novica za dijake in študente, ki iščejo delo: zaradi velike ponudbe del, ki presega povpraševanje, so se urne postavke dvignile, pravi Carmen Zajc. Natančneje, v zadnjih dveh letih se je povprečna urna postavka za študentsko delo dvignila približno za 1,5 evra bruto in trenutno znaša 8 evrov bruto na uro, oziroma 6,76 evra neto. Sredi junija so imeli na spletni strani e-Študentskega servisa objavljenih kar 4690 prostih del. 

Medtem minimalna urna postavka od januarja 2023 znaša 6,92 € bruto, kar je 5,58 € neto. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Skias 14:01 04.julij 2023.

    Mladoletne bi na veliko zaposlovali za drobiž, polnoltni pa naj okrog hodijo brez dela. Uvesti enake pogoje glede plačila za študentsko in dijaško delo pol pa bomo videli kako bo. Aja pa davek zmanjšati na enakega, kot ima ZDA ko ...prikaži več jih tako radi poveličujete. Tam je nad ura obdavčena enako kot redna ura in ne kot pri nas, ko te država vseka okrog 75% in če ne želiš delat lahko slišiš tam so vrata in lahko greš saj xx ljudi čaka na to delovno mesto! Skratka mladoletni naj med počitnicami uživajo!

  • Avatar NickMason
    NickMason 07:49 02.julij 2023.

    Će hočejo žurat ,treba tudi zaslužit,posla kolikor hočeš za tiste ki niso izbirčni seveda

  • Boschtjan Zupanchich 23:32 01.julij 2023.

    Vse preveč mladih punc se Prepokvari v pijančevanjskih beznicah , ki jih je pa itak še vedno preveč po Sloveniji !!! ! !!!