Slovenija
25 ogledov

Radi bi mir in denar

Nekateri nekdanji Vegradovi delavci, zlasti tisti, ki jim je delovno dovoljenje Žurnal24 main
Vegrad. Nekdanji delavci zahtevajo, naj jih pustijo pri miru in jim oprostijo plačilo najemnin.

Velenje. “Osem let sem delal v Vegradu, zdaj pa sem invalid in od zavoda za zaposlovanje prejemam 360 evrov. Od vsega sem zelo utrujen, novega dela ne najdem, tu pa moram biti, saj me ves čas preverjajo,” je pojasnil Osman Mehanović, eden izmed državljanov Bosne in Hercegovine (BiH), ki še vedno prebiva v Vegradovem samskem domu. Kot je dejal, je 90 evrov najemnine zanj prevelik strošek, ki ga ne zmore plačati.

Še čakajo na plače
On in še kakšnih 30 sodržavljanov se je včeraj sestalo na pobudo Nevidnih delavcev sveta (NDS) in od odgovornih zahtevalo čimprejšnje izplačilo vseh plač, prispevkov in odpravnin, ki jim jih dolgujejo. “Zahtevamo tudi, naj jih, dokler se jim ne uredijo življenjske razmere in ne dobijo denarja, ne preganjajo,” je povedal Irfan Beširević, aktivist NDS. Kot je dodal, je nekaterim tudi že poteklo delovno dovoljenje, Humanitarno društvo Mali princ (HDMP), ki je od Vegrada vzelo samski dom v najem, pa – čeprav še niso našli nove zaposlitve – zahteva plačilo najemnine, sicer jim grozi izselitev. “Kjerkoli jih bodo naganjali na cesto, jih bomo mi zaščitili,” je poudaril Beširević.

Kup izgovorov

Čeprav so na sestanek povabili tako predstavnike Mestne občine Velenje kot HDMP in ministrstva za delo, je mednje prišel le direktor velenjskega zavoda za zaposlovanje Robert Rajšter. “Kar smo lahko, smo naredili, več ni v naših močeh. Se pa dogaja, da zdaj tudi oni postavljajo pogoje in od delodajalcev, ki bi jih zaposlili, zahtevajo tudi do dva tisoč evrov plače ali pa se izgovarjajo, česa vse ne znajo ali ne zmorejo. Upam, da bodo spomladi pokazali več volje do dela, sicer jih bomo morali črtati iz evidence in bodo zares na cesti,” je izpostavil Rajšter.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.