Slovenija
70 ogledov

Radi bi osvetlili "ta temni svet"

Edi Kostevc, predsednik društva Baraban Suzana Kos
Procesija. V torek jo bodo v Luciji izvedli prvič.

Da organiziramo procesijo, smo se letos odločili prvič, metaforično pa bi z njo radi v ta temni svet vnesli nekaj potrebne luči,” o razlogih za oživljanje tega običaja pravi Janez Kavčič, portoroški župnik.

Ob prazniku svete Lucije, po kateri je kraj tudi dobil ime, bomo pripravili sprevod s svečami. Ta bo po večerni maši ob 19. uri, procesija pa bo krenila od lucijske cerkvice ob kanalu Fazan proti domu upokojencev, kjer bo stala nova cerkev,” napoveduje Edi Kostevc, predsednik društva Baraban za ohranjanje običajev in kulturne dediščine slovenske Istre.

Ne glede na vreme

Sveto Lucijo častijo tako katoliški kot pravoslavni kristjani. Njen god praznujejo 13. decembra, ko je po starem julijanskem koledarju tudi najdaljša noč v letu. Zaradi imena, ki izvira iz latinske besede lux (svetloba), je tudi zavetnica vseh slepih in slabovidnih. Udeležence bodo bo Kostevčevih besedah pogostili s kuhanim vinom in miškami oziroma kroštolami, prireditev pa bo ob vsakem vremenu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.