Slovenija
16 ogledov

Radićeva jutri s Pahorjem

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Jutri bo znano, kdo bo rešitelj Preventa. Najprej posvet s premierjem. Hastor pisal ministrici.

Jutri bo – po posvetu ministrice za gospodarstvo Darje Radić s predsednikom vlade Borutom Pahorjem – jasno, kaj država lahko ponudi zainteresiranim  investitorjem za vlaganje v Prevent Global, je Radićeva napovedala za zurnal24.si, Delo in STA.

Potrdila je, da so prispele tri ponudbe, med katerimi so tako domači kot tuji ponudniki, njihovih imen – na njihovo prošnjo – ni hotela razkriti.

Zaposlitve za visoko izobražene

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je danes z generalnim direktorjem podjetja Julon Edijem Krausom podpisala pogodbo za investicijski projekt, vreden slabih 18 milijonov evrov, zahvaljujoč kateremu bo odprtih 46 delovnih mest za visokokvalicificirane kadre. Gre za prvo investicijo, ki jo je država podprla z novim 22. členom uredbe o spodbujanju neposrednih investicij.

Projekt je gospodarsko ministrtsvo podprlo s 3,6 milijonov evrov. Julon je sicer del italijanskega koncerna Aquafil, ki je do zdaj v Sloveniji investiral 70 milijonov evrov, v obratih v Celju, Ljubljani, Senožečah in Ajdovščini pa zaposluje 550 ljudi. S pomočjo nove tehnologije bo podjetje zmanjšalo porabo nafte, vode in plina prav tako bo manjša emisija CO2, izdelovalo bo ekološki najlon, ki bo najdel uporabo v okolju prijaznim avtomobilih.

Povedala je, da je pogovore z njimi zaključila, da pa je od treh prispelih samo ena ponudba popolna. Povedala je tudi, da ji je eden od lastnikov podjetja, Nijaz Hastor, pisal, a le zato, da bi pojasnil svojo plat zgodbe in ne da bi prosil za pomoč.

Pomoč tistim, ki ostajajo v Sloveniji
"Mi z nikomer ne bomo podpisovali pogodbe. Mi bomo samo povedali, kakšni so instrumenti, s katerimi lahko pomagamo ponudnikom. V Preventu je stečaj, vse posle bo prevzel stečajni upravitelj, in o tem, kdo je najboljši ponudnik, bo odločal stečajni upravitelj. 

Država pa bo samo  ocenjevala, kdo od teh ponudnikov izpolnjuje pogoje, da bo dobil načrtovano pomoč države, predvideno za tiste, ki so pripravljeni ohraniti proizvodnjo v Sloveniji"
, je na tiskovni konferenci povedala ministrica Radić.

Država ima kriterije za vlagatelje
Skozi iskanje pomoči za Prevent so na gospodarskem ministrstvu razvili sistem instrumentov , ki bo zdaj veljal za reševanje tovrstnih primerov naprej, ki lahko sledijo. Kriteriji presoje pa bodo: koliko delovnih mest bo ohranjenih, za kakšna delovna mesta gre, v kakšnem časovnem obdobju, ali so zagotovila, da posel je, ali imajo vlagatelji dejansko zagotovljena sredstva za vlaganja.

"To so kriteriji, po katerih bomo presojali, do katerih instrumentov so posamezni predlagatelji upravičeni in o njihovi višini, saj se o konkretnih zneskih ne da govoriti. O tem bomo govorili jutri," je ponovila  Radićeva.

Radio Slovenija je sicer poročal, da so trije ponudniki Boxmark Leather, ki v Kidričevem izdeluje usnjene prevleke za avtomobilske sedeže, pri drugi ponudbi naj bi šlo za novo podjetje na Hrvaškem, Prevent Creation Project, za katerim naj bi stal nesojeni strateški partner Preventa, nekateri pa naj bi namigovali, da se iz ozadja vključuje tudi Prevent Dev oz. njegov lastnik Nijaz Hastor, tretjo ponudbo pa naj bi oddala kanadski dobavitelj avtomobilske industrije Magna in francosko podjetje Michel Thierry, dosedanji tekmec Preventa.

Ti dve se po poročanju radia zavzemata za ustanovitev novega podjetja, v katerega bi v začetku prek Posebne družbe za podjetniško svetovanje vstopila tudi država.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.