Slovenija
2 ogledov

Radikalno nad zdravnike

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Ekskluzivno. Padel predlog, da bi zdravnike plačali izključno po delu.

Sklep. Zdravnike se izloči iz sistema javnih uslužbencev in se jih plača po produktivnosti. S takim predlogom je po naših informacijah včeraj na sejo vlade prišel zdravstveni minister Dorijan Marušič.

Sledila je burna, več ur trajajoča debata. Predlogu sta nasprotovala premier Borut Pahor in ministrica Irma Pavlinič Krebs. Na koncu minister za predlog ni dobil zelene luči.

Na individualne pogodbe
Tako imenovan odprt trg dela na področju zdravstva, kot ga je v predlogu sklepa za včerajšnjo sejo predlagal minister Marušič, bi v praksi menda pomenil, da bi vsak direktor vsakega zdravstvenega zavoda tudi v resnici postal delodajalec, ki najema zaposlene. Z vsakim zdravnikom bi na novo sklenil individualno pogodbo.

Odprtje kolektivne pogodbe bi sprožilo verižni učinek
Pahor si je premislil. Dorijan Marušič ni dobil mandata, da se pogaja o zdravniški kolektivni pogodbi, kar je predlagal Fides. Pahor je to, da si je premislil, pojasnil z besedami, da bi "to lahko sprožilo učinek domin". Marušič pa je zatrjeval, da je rešitev z zdravniki mogoče doseči tudi brez tega. S Fidesom se bo sestal verjetno že v ponedeljek, je napovedal.

Iz nje bi bilo razvidno, koliko mora zdravnik za svojo plačo narediti: torej koliko pregledov, koliko operacij in koliko nadur. Tak sistem si je Janez Remškar z ministrstva za zdravje pred časom po naših informacijah ogledal v eni od avstrijskih bolnišnic.

Z njegovo uvedbo bi v Sloveniji menda odpravili anomalije, da so mlajši zdravniki, ki naredijo nadpovprečno veliko, plačani slabo, da nekateri zdravniki sploh ne delajo in da imajo starejši veliko privilegijev.

Da bi morale biti plače zdravnikov bolj ali povsem odvisne od produktivnosti, sta za naš časopis že večkrat opozorila ekonomista, ki se ukvarjata z ekonomiko v zdravstvu, Maks Tajnikar in Rado Pezdir. A s strani zdravnikov sta bila deležna veliko kritik.

Na ministrstvu bi spremembe, kot je bilo po naših informacijah razvidno iz gradiva za sejo vlade, izpeljali v sklopu sprememb zakona o zdravniški službi oziroma zakona o sistemu plač v javnem sektorju zaradi zagotavljanja plačila dela zdravnikov po opravljeni storitvi.

Ministrstvo pa bi se tako izognilo temu, da se večino leta ukvarja s plačami in nadurami zdravnikov, še pravijo poznavalci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.