Slovenija
30 ogledov

Radioaktivna težava

Nuklerna elektrarna Krško Žurnal24 main
Nuklearka. Skladišče za radioaktivne odpadke skoraj polno, trajno odlagališče težko pred letom 2016.

Ker gradbenega dovoljenja za trajno odlagališče za radioaktivne odpadke iz Jedrske elektrarne Krško (Jek) zaradi dolgotrajnih postopkov ne bo vsaj do leta 2016, so v Jeku začeli priprave na gradnjo pomožnega prostora za skladiščenje odpadkov.

Čeprav je v skladu za financiranje razgradnje Jeka za odlagališče zbranega dovolj denarja, postopki zadnja tri leta praktično stojijo. V Jeku so že pred časom povedali, da imajo prostora za odpadke le še do prihodnjega leta. "Letnica 2013 je orientacijska," pravijo. "Možnost nadaljnjega skladiščenja v Jeku je odvisna od vrste dejavnikov, kot so stabilnost obratovanja, integriteta jedrskega goriva in postopki zmanjševanja volumna," dodajajo. Začasno skladišče je 95-odstotno zasedeno. V Jeku sicer ločujejo in del odpadkov sproti sežigajo, a to ne bo dovolj, zato so začeli pripravljati gradnjo manipulativnega prostora, kamor bodo preselili del opreme iz začasnega skladišča. "Tako se bo sprostila dodatna skladiščna kapaciteta za premoščanje obdobja do izgradnje končnega odlagališča," pravijo v Jeku.

Komentarjev 2
  • ghz891 14:06 29.junij 2012.

    Jedrska energija je čisto ok če so obrati globoko pod zemljo, tudi če ni je precej bolj varna od fosilnih goriv (http://nextbigfuture.com/2011/03/lifetime-deaths-per-twh-from-energy.html). Je pa tudi res da imamo nuklearko precej starejše izdelave...

  • dd 09:55 28.junij 2012.

    Kdaj bodo (po vzoru drugih držav) tudi tukaj zaprli nuklearko? Ops, Slovenija je še vedno "za luno".