Slovenija
135 ogledov

Radioaktivni delci nad osrednjo Evropo

Znak za radioaktivnost Shutterstock
Iz več evropskih držav so sporočili, da so zaznali prisotnost radioaktivnega joda 131. Nevarnosti za zdravje ni. Rezultati meritev za Slovenijo bodo znani v ponedeljek.

"Za Slovenijo ni panike," je za zurnal24.si dejal direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar, ko smo ga povprašali, ali obstaja kakšna nevarnost za Slovenijo. Kot nam je pojasnil, prisotnost radioaktivnih delcev nad Slovenijo ni bila zaznana, saj gre za zelo specifične meritve.

Posebno meritev so na upravi že naročili, rezultati pa bodo znani v ponedeljek. Kot pojasnjuje Stritar, se med meritvijo prečrpajo ogromne količine zraka, nato pa se pregleda, kolikšna je količina teh delcev. O ugotovitvah bodo javnost obveščali sproti.

Od kod so delci?

Po informacijah, ki jih imajo na upravi, je količina radioaktivnih delcev resnično zelo majhna. Ostaja pa uganka, od kje je jod 131 prišel. "Običajno ta izotop ni prisoten v zraku. Če bi ušel iz kakšnega jedrskega reaktorja, bi bili prisotni tudi drugi izotopi," pojasnjuje Stritar. Na Češkem menijo, da bi delci lahko izvirali iz proizvodnje zdravil.

Ni nevarno za zdravje

Na Mednarodni agenciji za jedrsko energijo se zdaj trudijo odkriti, od kje ti delci izvirajo, vendar pa ne verjamejo, da bi lahko bili iz japonske jedrske elektrarne Fukušima, ki je bila marca  hudo poškodovana v potresu in cunamiju. Poudarjajo, da so količine odkritega joda 131 v ozračju nad osrednjim delom Evrope zelo nizke in nenevarne za zdravje.

Visoke vsebnosti joda 131 so povezane z nastankom raka, lahko okužijo različne vrste hrane, kot sta mleko in zelenjava. Prisotnost so javili iz Češke in Madžarske.


Komentarjev 1
  • allstarr111 18:09 11.november 2011.

    Ta trenitek bi mogl vse zaposlene na področju zaščite in okolja zbrcat ven iz služb, za radioaktivnost so izvedeli iz tujine, a vedo pa da ni škodljiva.