Slovenija
577 ogledov

Radovednost ali nagnjenost?

Žurnal24 main
Na neki slovenski spletni strani, ki je posvečena zoofiliji, je več kot 4.000 registriranih uporabnikov.

Je zoofilija le slab izgovor za asocialne, čustveno zavrte ljudi, ki niso sposobni običajnega odnosa s človekom, ali pa vzroke za to – v Sloveniji še precej tabuizirano obliko spolnosti, ki ji ne manjka pridevnikov, kot sta nenavadna, sprevržena spolnost – lahko iščemo globoko v človeški duševnosti?

 

Bestialnost ali zoofilija

Razlika.  Bestialist izrablja žival le za spolno potešitev, nemalokrat s prisilo, medtem ko ima zoofil z živaljo podoben odnos, kot da gre za enakovredna partnerja.

Napotki za seks z živalmi
Ena od psihoanalitičnih razlag je, da žival predstavlja zoofilu razčlovečen objekt;  ne čuti nobenega strahu, do živali nima nobenih dolžnosti, žival ga ne bo kaznovala ali zapustila, če jo bo prevaral. In čeprav je za večino populacije to nesprejemljivo in nagnusno dejanje,  po zakonu o mučenju živali pa tudi prepovedano, število registriranih uporabnikov slovenske spletne strani očitno priča o velikem zanimanju. Stran ponuja vse vrste napotkov oziroma “celosten pogled na spolnost človeka z živaljo”. Sicer pa je zoofile še vedno strah, da bi jih javno “zažgali na grmadi”, zato natančnih podatkov o njihovem številu ni. Dejstvo pa je, da so.

Globoke korenine
Spolno občevanje z živalmi ima v zgodovini globoke korenine, saj najdemo posamezne primere že v antičnih mitih ter skozi ves srednji vek. V novejšem času je razmah tovrstnega seksa omogočila seksualna revolucija, a so desetletje pozneje glas povzdignila društva proti mučenju živali.

Minintervju s psihiatrom Slavkom Ziherlom/B. M.
Je zoofilija bolezen, ki jo je treba zdraviti?
Zoofilija je duševna in vedenjska motnja, ki po klasifikaciji Svetovne zdravstvene organizacije spada med motnje spolne preference. To pomeni, da daje človek prednost spolnim odnosom z živalmi namesto z ljudmi. 

Na kaj kaže število obiskov na spletnem forumu?
Možno je, da veliko število obiskov na forumu odraža le radovednost o tej motnji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.