Slovenija
63 ogledov

Rai: poboj slovenskih talcev prikazali kot partizanski poboj

Naboj Shutterstock
V oddaji Porta a Porta italijanske državne televizije, ki je bila ta ponedeljek namenjena dnevu spomina na pobite v fojbah, je bila znova zlorabljena slika, na kateri italijanski vojaki streljajo slovenske talce. Rai je sliko odvrtela prav v nasprotnem pomenu.

Na to potvarjanje slike je v oddaji voditelja Bruna Vespo večkrat opozorila tudi gostja, zgodovinarka z Vidma Alessandra Kersevan, vendar brez uspeha. Voditelj jo je ostro prekinil in dejal, da med njima ni on tisti, ki izvaja trike. Slika se je tako še naprej prikazovala na zaslonu v studiu.

"Dan spomina je že od vsega začetka pokazal svoje pravo lice. Že s prvim filmom, ki je italijanskemu prebivalstvu vcepil mestoma povsem izmišljene elemente iz zgodovine druge svetovne vojne in prav tako krvavih povojnih obračunavanjih. Operacija je bila očitno 'narodotvorno' usmerjena in je na Apeninskem polotoku povezala večji del političnih sil z levega in desnega bloka," se je na tokratno zlorabo slike odzval deželni svetnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec.

"Večkrat ponovljena laž postane kaj kmalu resnica. O tem nazorno govori že slavna fotografija o italijanskih vojakih v uniformah, ki na okupirani slovenski zemlji streljajo na slovenske civiliste," dodaja Gabrovec in pozdravlja zgodovinarko Kersevanovo, ki je v oddaji branila ponos zgodovinske stroke.

Podobno manipulacijo so si lani ob dnevu spomina na fojbe dovolili v optantski organizaciji Unije Istranov v Italiji. Optantska organizacija je fotografijo uporabila na plakatu, s katerim so vabili na prireditev ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in s katerim so želeli prikazati, kako so partizani usmrtili Italijane.

Komentarjev 6
  • privat 12:41 09.maj 2012.

    mi pa imamo tudi svojega berluskonija,putina medvedjeva...deset ljudi uničuje demokracijo!

  • tralala 13:05 15.februar 2012.

    Ne slepi se, stolp. Za bežigradom ni bil večni derbi ampak tole:”Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS ...prikaži več četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj.”

  • Stolp 09:06 15.februar 2012.

    Italijani so še hujše ovce(pobrite, da se izrazim v besednjaku nekoga tu na forumu) kot Slovenci in verjamejo pač vsemu kar se jim servira.To se kaže tudi v tem da že 15 let podpirajo Berlusconija, ki jih je ...prikaži več pripeljal na rob bankrota. Če bi bile sedaj volitve stavim da bi spet zmagal.