Slovenija
27 ogledov

"Raje bi videl, da ga kupi Konzum"

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Zoran Janković o tem, zakaj mu je težko, ker se prodaja Mercator.

Ljubljanski župan Zoran Janković je za hrvaški Jutarnji list pojasnil svoj pogled na prodajo Mercatorja, na čelu katerega je bil med letoma 1997 in 2005.

Na vprašanje, ali mu je težko, da prišlo do tega, da bodo Mercator prodali, je odgovoril z da. „Mercator je moj otrok, prodajo pa je težko preprečiti. Rje bi videl, da bi Mercator kupil Maxi ali Konzum,“ je dejal Janković.

Pojasnil je, da se v Sloveniji nakup Mercatorja s strani Konzuma vidi kot poskus sovražnega prevzema, ta vtis pa da je preveč osnovan na čustvih.

Projekt združevanja ni nič novega. To smo leta 2004 že poskušali izvesti Todorić, Mišković in jaz, vendar se nismo uspeli dogovoriti in do združitve ni prišlo. Če sem iskren, bi raje videl, da bi Mercator kupil Konzum.
Zoran Janković za Jutarnji list

Ključen dober odnos do slovenskih proizvajalcev
Meni, da lastnik Agrokor Ivica Todorić ne bi smel nobenemu slovenskemu proizvajalcu preprečiti dostopa do Mercatorjevih polic, odpreti pa bi jim moral pot do Konzumovih. Tako bi se po Jankovićevem mnenju znebil slabega vtisa.

Ljubljanski župan še meni, da bi tako Agrokor in Mercator lahko uspešno funkcionirala na tem prostoru brez da bi en prevzel drugega. „Dejstvo pa je, da bi veliko uspešneje funkcionirala skupaj in to ni nič novega. Mercator lahko sam obstane, če bi banke dale dolgoročne kredite slovenskim proizvajalcem, da kupijo 25 odstotkov delnic in če bi skupaj z drugimi finančnimi institucijami oblikovali 25-odstotni fond, nakar bi mali delničarji lahko zbrali svoje delnice v skupnem fondu. To se mi trenutno ne zdi verjetno,“ je še dodal Janković

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.