Slovenija
34 ogledov

Raje delnice kot porodniške

Jože Mencinger Saša Despot
Slovenski industriji jekla. Če bi ga prodali, ne bi bilo treba krčiti porodniških izdatkov.

"Na agenciji za upravljanje kapitalskih naložb je bilo na podlagi določil prodajne pogodbe prek revizije, ki jo je opravilo računsko sodišče, ugotovljeno, da je bil rok za unovčitev opcije 10. april 2012." Tako so nam pojasnili na gospodarskem ministrstvu. V zadnjih dneh je bilo namreč precej različnih informacij, do kdaj je imela vlada čas za odločitev o prodaji 25-odstotnega deleža v Slovenski industriji jekla (Sij).

Nevarnost izčrpavanja

Vlada je imela tako imenovano prodajno opcijo, da bi prodala delnice ruski družbi Dilon, ki že ima 55 odstotkov Sija, za 47 milijonov evrov. Za primerjavo: samo malo manj bo prihodnje leto prihranil proračun z napovedanim krčenjem izdatkov za porodniške dopuste.

Mnenja ekonomistov o odločitvi so različna. Jože Mencinger jo zagovarja, nekateri pa trdijo, da delnic ni smiselno obdržati, ker lahko večinski lastnik izčrpa podjetje in tako zniža vrednost državnega deleža, vlada pa se temu ne more upreti.

Komentarjev 1
  • Vseslovensko Združenje Malih D 10:41 16.april 2012.

    Uspeh tožbe malih delničarjev (DPR) zoper Slovensko industrijo jekla in težko pričakovana, pomembna sodba, ki pritrjuje dosedanjim stališčem in prizadevanjem, 15. 12. 2010: http://www.vzmd.si/novice/sij-porocilo-o-uspehu-tozbe-malih-delnicarjev-dpr-zoper-slovensko-industrijo-jekla-in-tezko-pricakovani-pomembni-sodbi-ki-pritrjuje-dosedanjim-staliscem-in-prizadevanjemSIJ – protesti malih delničarjev - Ponedeljek, 11.06.2007http://www.vzmd.si/novice/sij-protesti-malih-delnicarjevSekcija malih delničarjev železarstva ...prikaži več (SIJ) in burna skupščina Lamete - Sreda, 24.01.2007http://www.vzmd.si/novice/sekcija-malih-delnicarjev-zelezarstva-sij-in-burna-skupscina-lamete