Slovenija
131 ogledov

Raje denar kot v penzijo

Gasilci Saša Despot
Nevarni poklici. Država v predčasnem upokojevanju policistov, gasilcev in vojakov ne vidi smisla. Izkupiček. Od leta 2001 do konca januarja so se le trije poklicno upokojili. Preostali raje vzeli denar.

Država razmišlja, da bi zaostrila pogoje, po katerih se lahko gasilci, vojaki in policisti predčasno upokojijo zaradi nevarnosti, ki jih prinaša njihov poklic. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) v trenutnem sistemu predčasnega upokojevanja ne vidijo več smisla. Tako so sindikalisti in preostali socialni partnerji na enem od skupnih sestankov v februarju razumeli Petra Pogačarja, šefa direktorata za delovna razmerja na 
MDDSZ.

Država namreč, sodeč po Pogačarjevih stališčih, ne želi več dopuščati možnosti, da bi gasilci, vojaki, policisti in drugi javni uslužbenci, ki opravljajo posebno težka in zdravju škodljiva dela, izkoriščali pravico do predčasne upokojitve. "Številni zavarovanci poklicnega zavarovanja raje v enem znesku dvignejo privarčevani denar s svojega osebnega pokojninskega računa na skladu obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja (SODPZ), namesto da bi se poklicno upokojili. To kaže, da je poklicno zavarovanje izgubilo namen, za katerega se je sploh ustanovilo. Očitno v resnici zanj ni potrebe in delavci na teh delovnih mestih zlahka zdržijo do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino. Namesto da bi zagotavljalo socialno varnost v času med poklicno in starostno upokojitvijo, se je to sprevrglo v neki odškodninski sklad," izpostavlja Pogačar.

Vojaki nimajo druge

Od leta 2001 do konca letošnjega januarja 1.585 posameznikov dejansko ni izkoristilo možnosti poklicne upokojitve, ampak so si namesto tega raje izplačali denar. Nekateri pa so raje delali do redne starostne upokojitve. "Denar, ki ga na osebni kapitalski račun zavarovanca vplačuje delodajalec, je last zavarovanca, s katerim ob izpolnitvi pogojev do izplačila prosto razpolaga," poudarjajo na državni Kapitalski družbi, ki upravlja 
SODPZ. Pogačar pa takšna izplačila namesto upokojitve očita zlasti poklicnim vojakom. Namesto da bi hranili privarčevana sredstva za poklicno upokojitev za čez približno deset let, raje dvignejo denar in ga takoj nenamensko porabijo, meni Pogačar.

Kot pravi Darko Milenkovič iz sindikata ministrstva za obrambo, je treba upoštevati, da vojaki tako ali tako svojega poklica po zakonu o obrambi ne morejo več opravljati, ko dopolnijo 45 let. "Vojaki so dejansko v najmanj ugodnem položaju, ker se kot vojaki tudi ne morejo upokojiti," opozarja Milenkovič. Ti posamezniki pa se lahko zaposlijo drugje. Denar, ki ga vojaki dvignejo s pokojninskega računa, pa uporabijo kot rento, zato da lahko med tem, ko si iščejo nove zaposlitve, sploh preživijo, izpostavlja Milenkovič.

Celo baletniki

V SODPZ so poleg policistov in vojakov vključeni še železničarji, rudarji, pazniki, vozniki, železarji, livarji, tekstilci, steklarji, piloti, mornarji, gasilci, gozdarji, dimnikarji, baletniki in ribiči.     

Komentarjev 5
  • Specijalec 08:55 28.februar 2014.

    Sicer misija nemogoče ampak vseeno; Naj oni raje razmišljajo kako zaposlenim omogočiti, da se odjavijo iz pokojninskega sistema, ne pa da jim (nam) ob vsaki plači trgajo denar, ki ga itak ne (bomo) bodo dobili...to bi bil 1 korak v pravo smer :)

  • xy 08:13 28.februar 2014.

    banda pokvarjena je najdla še en vir denarja, katerega hoče ukrasti. Tace stran od denarja, to je privarčevani denar gasilcev, rudarjev, pilotov, šoferjev, policistov. Namesto da bi vlada poskrbela da bi delodajalci plačevali v pokojninsko blagajno bi sedaj rada še ...prikaži več pokradla denar delavcem z benifikacijo. banda

  • slamnati.jeti 07:31 28.februar 2014.

    Žledoloma ni več, kritične lokacije so za silo očiščene, poplave se umikajo,...udarimo po gasilcih., sej jih ne rabimo....če se preimenujemo državo v butale, bi bila to žalitev za butalce...