Slovenija
10 ogledov

Raje ga imajo kot tek

Dinamika igre je idealen način, da si ženske povečujejo moč, skrbijo za zdravje Žurnal24 main
Ste nežnejšega spola in raje igrate nogomet, kot pretečete 10 kilometrov na dan? S tem ni nič narobe, nasprotno. Študije kažejo, da je med ženskami bolj priljubljen ravno nogomet.

Zaradi druženja in uživanja v igri lahko igranje nogometa postane redna telovadba, medtem ko pri teku ženske velikokrat obupajo.

Kljub temu da je tek že skoraj tradicionalen, študije obravnavajo nogomet kot enega izmed bolj prilagodljivih oblik vadbe.

Šprint in preigravanje
Raziskava je trajala dve leti, sodelovalo je 100 žensk, ki so v obdobju pred menopavzo. Razdelili so jih v tri skupine; v nogometno, tekaško in kontrolno skupino. Raziskovalci, ki jih je vodil Peter Krustrup, izredni profesor na Univerzi v Köbenhavnu, so ugotovili, da so ženske največ koristi pokazale v nogometu. Pri igranju imajo namreč hitrejši srčni utrip kot pri teku, izvedejo pa tudi številne šprinte in zvijače, pri čemer je v delovanju več mišic.

Za zdravje
Ko je na vrsti nogometna tekma, ki zahteva določen čas in kraj, je več verjetnosti, da se bodo le-tega ženske držale, medtem ko tek zlahka odložijo.

"To je zelo pozitiven korak naprej, ne le zato, ker nogomet izboljšuje psihično moč, pač pa krepi tudi zdravje. Poleg tega gre za uživanje v športu," je še dejal profesor Krustrup.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.