Slovenija
27 ogledov

Raje gostilne kot trgovine

Mali trgovci v središču mesta kupce izgubljajo zaradi velikih nakupovalnih sredi Žurnal24 main
Središče Ljubljane. MOL z najemninami ne more spodbujati vrnitev trgovin.

Mestna občina Ljubljana (MOL) ne more z nižjimi ali subvencioniranimi najemninami spodbujati vrnitev malih prehrambnih trgovin in storitvenih dejavnosti v ožje središče mesta in strnjene soseske, kot je predlagala Meta Vesel Valentinčič, mestna svetnica (Desus).

Na oddelku za ravnanje z nepremičninami so pojasnili, da se morajo ravnati po zakonu o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti ter istoimenski uredbi, “ki pa ne predvidevata izjem, da bi se stvarno premoženje oddajalo z nižjo ali subvencionirano najemnino”. Na MOL ugotavljajo, da se je zanimanje za najem poslovnih prostorov v središču mesta za male prehrambne trgovine ali storitvene dejavnosti zmanjšalo, veliko zanimanja pa je trenutno za gostinsko dejavnost.

Ni večjih sprememb
Leta 2007 je bilo v središču mesta 12 poslovnih prostorov, ki jih je MOL oddajala za gostinsko dejavnost, 35 za trgovsko dejavnost in 22 za storitveno dejavnost. Danes je stanje podobno kot takrat, pravijo na MOL in dodajajo, da se je medtem spremenila namembnost dvema poslovnima prostoroma, in sicer v gostinsko dejavnost. Kakšni so trendi za naštete dejavnosti v zasebnih poslovnih prostorih, na MOL ne želijo ocenjevati, podatkov pa nimajo.

Bodo še izginjale?
“Verjetno se bo trend upadanja števila trgovin v središču mesta stabiliziral in ostal na takšni ravni, kot je zdaj,” ocenjujejo na MOL. “Obenem pa je opazno, da se odpirajo specializirane prehrambne trgovine,” dodajajo ter za primer navedejo dve Kruharni (Žito) in Mlinček (Mlinotest).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.