Slovenija
32 ogledov

Raje imajo jesen

Županska kandidata Olga Franca in Janez Starman že skoraj eno leto čakata na “sp Žurnal24 main
Koprska opozicija: Zdajšnji rok za volitve pisan na kožo Borisa Popoviča.

Politika. Ustavno sodišče (US) je včeraj odločilo, da bo pobudo za presojo ustavnosti zakona o volitvah v Kopru in odlok o njihovi izvedbi 10. julija obravnavalo kot absolutno prednostno. “Zadevo si bo prizadevalo rešiti v najkrajšem možnem času; to velja tudi za odločanje o začasnem zadržanju, kdaj natančno, pa še ne morem napovedati,” pravi Erik Kerševan, generalni sekretar US. To ima sicer v obravnavi 143 absolutno prednostnih zadev in 323 prednostnih, nerešenih primerov pa kar 1.300.

Razpisane prezgodaj?
Včeraj so o razmerah razpravljale stranke opozicije. “Rok za julijske volitve se nam zdi prezgodnji. Za tiste, ki delamo sami in ne ob pomoči dragih PR-agencij velja, da bi potrebovali več časa. Zagotovo bo bolje, če bodo volitve septembra; do tedaj bo US zagotovo tudi presodilo. Seveda ostajam kandidatka za županjo,” komentira Olga Franca, predsednica koprske SLS. Janez Starman, županski kandidat združene opozicije, ocenjuje, da volitev v začetku poletja tako ali tako ne bo, saj jih bo US zadržalo.

143 absolutno prednostnih zadev obravnava ustavno sodišče.

Medtem so že začeli teči roki za volilna opravila. “V teh razmerah pravzaprav ne vemo, kaj narediti. Vsekakor bi bilo bolje, da bi bile volitve jeseni, saj bi imeli čas, da se nanje v miru pripravimo,” razlaga Sebastjan Kokl iz SD. “Upam, da bo US odločilo čim prej. Več bo najverjetneje znano v četrtek,” pa napoveduje Aleksij Mužina, predsednik volilne komisije.

Spomnimo: po sprejetju zakona o volitvah v Kopru in podpisu odloka o njihovem razpisu je iniciativa za samostojno občino Ankaran predlagala njuno ustavno presojo, pa tudi, naj se volitve do dokončne odločitve US znova zadržijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.