Slovenija
5 ogledov

"Raje kompromis kot referendum"

Upokojenci in družina Anže Petkovšek
Sindikati bodo v petek vladi na seji Ekonomsko-socialnega sveta predstavili stališče do interventnega zakona. "Če bo vlada vztrajala pri vseh teh ukrepih, gremo na referendum, ki pa ni cilj," je izpostavil prvi mož ZSSS Dušan Semolič.

Kompromisi bi bili dobro sporočilo bonitetnim hišam, je povedal prvi mož Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) Dušan Semolič, ki si želi, da bi šli sindikati in vlada usklajeni pred parlament. "Če bo predlagatelj zakona upošteval naše pripombe, potem ni razloga, da bi šli po poti referenduma. Če pa bo ignoranca, podcenjevanje, pa sindikatom ne preostane nič drugega," je opozoril.

"Začeti je treba pri prihodkih in ne izdatkih"

Izpostavil je, da se mora stabilizacija javnih financ začeti pri prihodkih in ne pri izdatkih, in poudaril, da je cilj vlade zmanjšati primanjkljaj na tri odstotke BDP v tem letu prezahteven ter da bo s tem prizadeta socialna država. Semolič meni, da v Sloveniji potrebujemo novo industrijsko politiko, ki bo zagnala zelena delovna mesta. Eden pomembnih pogojev za to pa je bančni sistem, ki zdaj požira ogromno denarja, odpoveduje pa pri podpori gospodarstva in pri kreditiranju podjetij.

"Institucij ne zanima, kako živijo ljudje"

Krizo je povzročil kapital, ki ga obvladujejo mnoge evropske inštitucije, kot so Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad, je spomnil Semolič in dodal: "Z njihove strani prihajajo predlogi za stabilizacijo javnih financ, ki so v interesu kapitala, ne vprašajo pa se, kako živijo ljudje." Te institucije po mnenju Semoliča vse stavijo na varčevanje, ki pa na primeru Grčije pelje zgolj v revščino.

"Z odpustki imamo slabe izkušnje"

Ob tem je izpostavil, da je vlada s sprejetjem novele zakona o davku od dohodka pravnih oseb iz proračuna vzela 170 milijonov evrov. "Z odpustki imamo slabe izkušnje. Jemali bodo dobiček, ne bodo pa ustvarjali novih delovnih mest," je opozoril Semolič in dodal, da je že zdaj ta davek v Sloveniji najnižji v Evropi. Prepričan je, da je treba dajati virom na prihodkovni strani, kjer so sindikati predlagali davek na finančne transakcije, spremembe dohodninske lestvice in druge ukrepe.

Z večino ukrepov se v ZSSS strinjajo

Semolič je pojasnil, da se z večino intervencijskih ukrepov v ZSSS strinjajo, da pa so nekateri napačni. Nasprotujejo ukinitvi rekreacijskega dodatka za upokojence, znižanju otroškega dodatka, ukinitvi subvencij za mlade družine, znižanje nadomestila v času porodniškega dopusta, znižanju in skrajšanju nadomestila za izgubo dela.

Komentarjev 2
  • mrki 15:32 19.april 2012.

    Začeti je treba pri prihodkih in ne izdatkih"--------A je s Semuličem še vse v redu !? Dragi Semulič , upam da bodo tvoja žena in otroci ZATEVALI od tebe da jim VSAKEMU daš 1000 EVROV vsak mesec zan ...prikaži večn zagonit!? Bo ŠLO !?

  • francek 14:12 19.april 2012.

    SINDIKAT JE UGOTOVIL, DA OBSTAJA MOŽNOST, DA REFERENDUM NE BI DOBIL PODPORE MED PREBIVALCI SLOVENIJE, KLUB ŠTEVILČNOSTI JU. SINDIKATI PA SO S TEM, KO NISO PRISTALI NA TO, DA BI SE PLAČE TISTIM, KI IMAJO VEČ BOLJ ZNIŽALE, POKAZALI SVOJ ...prikaži več PRAVI OBRAZ. NAMESTO, DA BI SE BORIL ZA MALEGA ČLOVEKA-DELOVCA, SO SE POSTAVILI NA STRAN VELIKIH ZASLUŠKARJEV, KI VPRAŠANJE, ČE SPLOH PLAČUJEJO SINDIKALNO ČLANARINO.