Slovenija
8 ogledov

Raje pijan in peš kot pa na plakatu

Pijanih s cest ne bo spravil vzgojni letak, dokler ne bodo sami na njem.

Anja Zupanc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Vsakič ko v prometni nesreči pri nas nekdo umre, se zagotovo najde nekaj samooklicanih strokovnih komentatorjev, polnih kritik o tem, kako ljudje na določeni cesti zagotovo ne bi umrli, če bi tam stala policija, če bi bile ceste boljše in zakonodaja drugačna. Ljudje pa vendarle ne vozijo in ne povzročajo prometnih nesreč pijani, ker vestno preberejo vsak letak ali časopisni članek, ki opozarja, da vinjeni ne smemo za volan. Ne divjamo in vedno spoštujemo predpise. Se pač zgodi, da pijani voznik pešca, ki ga povozi, opazi šele, ko ta že leži mrtev pod kolesi njegovega avta.

Preventiva. Ampak cinizem ne bo pomagal. Dejstvo je, da Slovenci umiramo na cestah tudi zato, ker nismo privezani z varnostnim pasom. Kljub vsej policijski preventivi, opozorilom in plakatom, ki že vsaj en mesec ob praktično vsaki cesti po državi pozivajo k privezovanju. Vse to nam očitno pomaga samo za trenutek, ko plakat zaznamo ali pa ko nam policist napiše kazen in ob tem še odpredava, ali se zavedamo, da je varnostni pas v vozilu namenjen zgolj in izključno naši varnosti.

Smo pač narod samomorilcev, ki ne razmišlja o svoji varnosti, kaj šele o varnosti vseh drugih.
Edino, kar bi Slovence, ki zelo radi navzven kažemo svoj “neomadeževan” ugled v družbi, mogoče res streznilo, bi bila akcija tipa: Pozor, na tej cesti vas lahko ubije Janez Novak, ki je tu samo ta mesec pijan vozil 74-krat!

Komentar se nanaša na članek Letos na cestah več mrtvih kot lani

Komentarjev 2
  • Marko Slovenia 01:01 25.marec 2013.

    zakaj bi bremzali naravno selekcijo? neumni naj ostanejo odvezani

  • BorutK 21:49 24.marec 2013.

    To zato k folk ne zna vozt, največkrat pa vozijo počasi kot polži in so popolnoma neodzivni na dogajanje okoli njih. potem se moram pa spuščati v nevarne manevre in jih prehitevati in podobno. Sploh pa mi gredo na živce ...prikaži več uni ki se ne umaknejo s prehitevalnega pasu, presneto, to me pa res razjezi! Potem vožnja v rondojih je raketna znanost za naše veleume na cesti, če rabite da vam zavarovalnica popravi avto, da dajte meni za 10 minut, se zapeljem na najbližji rondo in garantiram vam, da boste imeli razbit avto s tujo krivdo seveda. Tristo kosmatih!