Slovenija
1944 ogledov

Rajko Pirnat: Razrešitev šefa NPU je bila nezakonita

Rajko Pirnat Boštjan Tacol
Pravnik Rajko Pirnat meni, da razrešitev šefa NPU ni bila zakonita.

"Mislim, da zakon, ki ureja Nacionalni preiskovalni urad, ne dovoljuje uporabe posebnega razloga za razrešitev, po katerem lahko minister nekrivdno predlaga vladi razrešitev generalnega direktorja policije, tudi za to, da generalni direktor policije nekrivdno razreši direktorja NPU. Kar pomeni, da razrešitev ni skladna z zakonom," je za 24ur pojasnil predstojnik Katedre za upravno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani Rajko Pirnat.

Po zakonu o javnih uslužbencih sme funkcionar v enem letu po nastopu zamenjati določene uradnike, a Pirnat meni, da se ta določba, ki velja za razrešitev direktorja organa v sestavi (policije) ne more uporabiti tudi za imenovanje in razrešitev direktorja NPU, čeprav zakon o policiji določa, da se za imenovanje in razrešitev direktorja NPU uporablja zakon o javnih uslužbencih. 

Direktorja NPU, ki preiskuje tudi vladne nabave zaščitne opreme, je namreč razrešil novi šef policije Anton Travner, ki ni funkcionar in zato nima te pravice. Ali se bo razrešeni Darko Muženič odločil za tožbo, še ni znano. 

Po nastopu nove vlade je menjavi direktorice policije Tatjane Bobnar hitro sledila še menjava prvega moža Uprave kriminalistične policije Boštjana Lindava in Muženiča.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 15
  • mirror 22:58 17.maj 2020.

    Kolikor pravnikov, toliko mnenj. To pomeni, da je zakon napisan po levičarsko, z luknjami, ki se dajo razlagati na več načinov. Nova vlada lahko zamenja šefa

  • marjan402 18:29 17.maj 2020.

    Kdo je Pirnat? Aja, rdeči pravna elita in ne kaj več kot vsi SD rdeči pravniki in podobna SD elita. Kar on reče je "kar nekaj"

  • marjan402 18:25 17.maj 2020.

    Pirnat pa zares ni neka pravna faca. Je vedno pri rdečem koritu, zato mu gre dobro. Seronja!