Slovenija
36 ogledov

"Rak načel slovenski šport"

V SDS opozarjajo, da minister Lukšič "ne obvlada resorja, ki ga vodi". (Foto: An Žurnal24 main
Minister Igor Lukšič je izgubil kompas tudi na področju športa, so prepričani v SDS in dodajajo, da bi morali storiti več za zaščito športnega slovesa Slovenije.

"Tudi v slovenski šport se je zarasla rakava tvorba, ki najeda zdravo telo," zato bi bilo treba okrepiti zaupanje v šport in motivirati mlade, da se odločajo za kariero v športu. Vodstvu Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) pa bi po njihovem mnenju morala jasno besedo povedati tudi civilna športna javnost.

 

To, s čimer se MŠŠ danes hvali na področju športa, je le zaključevanje velikih, z evropskim denarjem podprtih vlaganj, začetih v mandatu prejšnje vlade. /.../ To, kako so zamenjali strateški svet vlade za šport, ali dogajanja okoli Loterije Slovenije, ne bo šlo neopazno mimo.
Odbor za šolstvo in šport v Strokovnem svetu SDS

 

V SDS namreč menijo, da v Sloveniji ni več "športne politike, ki bi bila usmerjena v športnika in njegov razvoj, v razvoj infrastrukture in delovanje športnih zvez". "Če bi bil šport odvisen samo od ministra za šport, bi v Sloveniji zagotovo izumrl," so zapisali in dodali, da je minister Igor Lukšič "znova dokazal, da ne obvlada resorja, ki ga vodi".

 

Vsakoletni razpis za sofinanciranje športa na nacionalni ravni, ki je bil objavljen dan pred božičem, je bil od prejšnjega za 5 milijonov evrov manjši. V največji opozicijski stranki ocenjujejo, da to "ni posledica le varčevalnih ukrepov, ampak predvsem nesposobnosti in neznanja pri načrtovanju proračuna ter neurejenega sistema (kar je potrdila revizija v 2010) in neučinkovitosti porabe sredstev". Na znižanje sredstev, ki so na voljo športnikom, se ni odzval ne Olimpijski komite Slovenije (OKS) ne košarkarski in nogometni zvezi.

Omenjeni razpis so v preteklih dneh na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) razveljavili, kar pomeni, da denar še nekaj časa ne bo razdeljen. "Sodeč po nekaterih virih naj bi predsednik OKS Janez Kocijančič pritisnil na svojega strankarskega kolega," pravijo v SDS, kjer se sprašujejo po razlogih za razveljavitev razpisa in opozarjajo, da pri omenjenih postopkih ni nobenega reda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.