Slovenija
23 ogledov

Raketoplan Discovery v tretje le poletel

Žurnal24 main
Ameriška vesoljska agencija Nasa je ponoči iz Kennedyjevega vesoljskega centra Cape Canaveral na Floridi uspešno izstrelila raketoplan Discovery proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS).

Sedemčlanska posadka pod vodstvom pilota Leeja Archambaulta je na izstrelitev čakala več kot en mesec, saj je uhajanje vodika najprej preprečilo izstrelitev že 12. februarja, potem pa se je podobna okvara pojavila še v sredo.

Discovery je ponoči uspešno poletel proti Mednarodni vesoljski postaji. © AFP

 
Vodja izstrelitve Mike Leinbach je astronavtom po uspešnem vzletu sporočil, da so morali malce počakati, vendar pa je zato pot v vesolje zdaj toliko slajša.

Discovery naj bi ISS dosegel v torek, glavna naloga pa je dostava in montaža četrtega para solarnih plošč, ki naj bi postaji zagotovil več energije, tako da bi bilo mogoče posadko na postaji s sedanjih treh članov povečati na šest. Prenovili bodo tudi opremo za sistem za recikliranje urina.

Na krovu Discoveryja je tudi japonski astronavt Koiči Vakata , ki se bo kot prvi Japonec pridružil stalni posadki na ISS. Zaradi zamud bo predvidena pot v vesolje krajša za en dan in bo skupno trajala 13 dni.

Že 26. marca bodo proti ISS izstrelili rusko raketo sojuz, ki bo na postajo pripeljala novega vesoljskega turista, ameriškega poslovneža Charlesa Somonyija .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.