Slovenija
27 ogledov

Rakotvorni strup v slovenskem mleku

Mleko Žurnal24 main
V mleku s slovenske kmetije sledi rakotvornega aflatoksina.

Na dveh kmetijah, ki mlekarnam dostavljajo mleko svojih krav, so živali krmili s koruznim šrotom, v katerem so zasledili rakotvorne aflatoksine, so sporočili z Veterinarske uprave Republike Slovenije (Vurs).

Pri enem zbiralcu so sledi strupa odkrili že v mleku, pri drugem ne, vendar so obema začasno prepovedali oddajo mleka. Kot je dejala direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič za 24ur, so do zdaj uničili že na tisoče litrov mleka, gospodarska škoda bo velika, "vendar je zdravje ljudi pomembneje".

V krmi domačega proizvajalca

Na Vursu so pojasnili, da je mleko z najdenim aflatoksinom M1 izviralo s kmetije na Bledu, ki pa je to živilo prodajala v Italijo. Na omenjeni kmetiji so že po najdbi konec prejšnjega tedna prenehali z oddajo mleka, ki gre v neškodljivo uničenje. Še istega dne so izvedli vzorčenje vseh sestavin obroka za krave molznice.

Rezultati vzorcev sestavin obroka so pokazali, da je vsebnost aflatoksina B1 presežena v vzorcu koruznega šrota pri enem od slovenskih proizvajalcev krmil. Ugotovili so, da je krma iz kontaminirane serije romala še na eno kmetijo z območja Ljubljane.

Tudi temu kmetijskemu gospodarstvu je Vurs odredila začasno prepoved oddaje mleka v javno potrošnjo. Vendar pa so na tej kmetiji z okolice Ljubljane mleko že oddali v mlekarno. Na Vursu so pojasnili, da so zato nadzor uvedli tudi v mlekarni.

V Ljubljanskih mlekarnah strupa niso odkrili

Iz Ljubljanskih mlekarn pa so danes sporočili, da je omenjena kmetija iz okolice Ljubljane ena od njihovih dobaviteljic mleka, zato so jih obvestili o možnosti prisotnosti aflatoksinov v surovem mleku.

V Ljubljanskih mlekarnah so vzorec tega mleka poslali v laboratorij Nacionalnega veteranskega inštituta, njegovi izvidi pa kažejo, da aflatoksini v tem mleku niso prisotni.

Hkrati so v Ljubljanskih mlekarnah začeli s predpisanim internim postopkom identifikacije poti spornega mleka in morebitnih izdelkov, ki bi lahko bili narejeni iz tega mleka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.