Slovenija
16 ogledov

Rakovca prijavili protikorupcijski

(Foto: Jure Tomc) Žurnal24 main
Komisija za preprečevanje korupcije je prejela prijavo zoper predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Matjaža Rakovca. Šlo naj bi za izkoriščanje položaja z namenom protipravne pridobitve koristi.

Tiskovna predstavnica protikorupcijske komisije Barbara Fürst je potrdila, da so prejeli prijavo zoper Matjaža Rakovca, a ni razkrila njene vsebine. Gre za drugo prijavo zoper prvega moža Zavarovalnice Triglav. Prvo so prejeli že pred nekaj časa, nanaša pa se na več različnih akterjev, Rakovec je v njej le omenjen.

Rakovec naj bi bil v času, ko je bil direktor ljubljanske območne enote Zavarovalnice Triglav, udeležen v poslih z neposredno ali posredno povezanimi družbami oziroma poslih, za katere ni imel pooblastil, v skupni vrednosti nad tri milijone evrov.

Med drugim naj bi dodeljeval nepovratna sredstva in druge ugodnosti podjetju svoje žene ter drugim lastniško povezanim družbam, opravljena mizarska dela na svoji hiši plačal iz sredstev Zavarovalnice Triglav, naročal promocijske, preventivne in druge artikle pri povezanih osebah po nesorazmerno visokih cenah ter trgoval z delnicami na podlagi notranjih informacij.

Obtožbe zavrača
"Vse revizije, ki so bile opravljene, so potrdile, da sem posloval v skladu s pooblastili in veljavnimi internimi akti in ni bilo nobenih nepravilnosti," je v odzivu zapisal Rakovec. Ne namerava popustiti anonimnim prijaviteljem, za katere predvideva, da želijo koristi zase. Obtožbe v medijih so po njegovih besedah plod nezadovoljstva tistih, ki so jim zmanjšali privilegije in neupravičene bonitete.

Rakovec navaja, da revizije niso razkrile nepravilnosti niti v poslovanju podjetja njegove žene niti območne enote Zavarovalnice Triglav v Ljubljani. Sodelovanje s podjetjem AS Domžale, ki naj bi mu Zavarovalnica Triglav v letih 2007 in 2008 izplačala 408 tisoč evrov, predvsem provizij za pridobivanje zavarovanj, se je začelo še pred njegovim prihodom v zavarovalnico. Glede opravljenih mizarskih del v svoji hiši pa navaja, da hrani vse račune in nakazila.

Rakovec še potrjuje, da ima v lasti delnice Zavarovalnice Triglav. "Vendar sem jih do zdaj le kupoval, ne pa tudi prodajal. Vsi nakupi so bili opravljeni transparentno," je zapisal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.