Slovenija
6 ogledov

Raščan naj bi odnesel "leta arhivov"

Delo revije Jernej Verbič
Matej Raščan naj bi iz prostorov Dela Revij poskušal odnesti arhivsko gradivo, staro tudi po več desetletij. Raščan: to ni res. Novinarji so na nogah, poklicali so policijo. Drama potekala dolgo v noč.

V Delu Revijah se razmere znova pregrevajo. Lastnik družbe Matej Raščan naj bi po naših informacijah iz podjetja, katerega zakoniti zastopnik je še vedno, popoldne, ko je bilo v pisarnah le malo ljudi, iz stavbe odnašal arhive, kar so prek Twitterja javnosti sporočali tudi ogorčeni novinarji in poleg poslali fotografije izpraznjenih omar.

Poklicali smo Mateja Raščana in ga vprašali, ali je res izpraznil arhiv podjetja. Njegov odgovor, preden je prekinil zvezo: "To sploh ne drži."

Novinarji so blokirali izstop iz stavbe in poklicali policijo. Skupaj z njimi je tudi Matija Stepišnik, predsednik Društva novinarjev Slovenije (DNS). Zadeva še nima epiloga.

Ko je Raščan začel odnašati stvari iz 6. in 7. nadstropja neznano kam, so zaposleni poskušali čim več stvari skriti. Takrat so tudi poklicali odvetnike in policiste.

Jelka Sežun, predsednica sveta delavcev v Delu Revijah, nam je povedala, da je Raščan s pomočniki odnesel ogromno CD-jev, diapozitivov in fizičnih fotografij, ki so se v podjetju zbirale tudi po več desetletij. Na vprašanje, zakaj odnaša, je Raščan odgovoril, da je to njegovo in da lahko s tem počne, kar hoče.

Policija pravkar opravlja razgovor z Raščanom. Stepišnik pa nam je dejal: "V DNS smo velikokrat opozorili na tragične dogodke v Delu Revijah, zato smo ogorčeni, da je moralo priti skorajda do ropanja, da so se pristojni organi zganili. Opozorili pa smo tudi, da se podobno lahko zgodi tudi v ostalih medijskih hišah. Številni mediji so na robu preživetja." Opozarja še, da bo, če se kaj takega zgodi tudi v drugih medijih (ali pa da se situacija na Delu Revijah ne umiri), na najslabšem v končni fazi prav slovenska javnost.

Fotoarhivi izpraznjeni, omare prazne

Na Twitterju je Stepišnik pred tem sporočil, da je policija že v 7. nadstropju Delove stolpnice in da so fotoarhivi izpraznjeni, številne omare pa prazne.

Izpraznjeni arhiv Dela Revij | Avtor: Jernej Verbič Jernej Verbič
Spomnimo, blagovne znamke Dela Revij je NKBM po zasegu, ker Raščan ni bil več sposoben plačevati visokih kreditov, v najem dala Skupini Krater, medtem ko razmerja s podjetjem Delo Revije, ki je doslej izdajalo revije, še niso razčiščena.

Z dežja pod kap

Neuradno smo izvedeli, da so novinarji Dela Revij po začetnem veselju, ko je blagovne znamke prevzela Skupina Krater, doživeli novo razočaranje. V zraku naj bi bilo odpuščanje, morajo se preseliti iz Delove stolpnice, denarja za plače pa naj ne bi bilo še do oktobra. Prejšnji teden so bili pri njih rubežniki. Dobro obveščeni vir nam je dejal: "Prišli smo z dežja pod kap."

Komentarjev 1
  • allstarr111 21:22 26.avgust 2011.

    čakte mal, a obstaja pri nas kak policaj, pa magari prometnik, ki se zepelje mimo pobere kar hoče pobrat raščan, zapečati v kartone in odpelje v skladišče.Ma kaj nimamo nobenga poštrenega policaja več ????