Slovenija
27 ogledov

"Rast cen pričakovana"

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
"Rast cen kmetijskih surovin je bila pričakovana, saj dosedanje cene v mnogih primerih niso pokrile niti proizvodnih stroškov," trdijo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Na ministrstvu pravijo, da ima po dostopnih podatkih in informacijah vrednost kmetijske surovine v končni prodajni ceni posameznih vrst hrane relativno majhen delež.

V decembru se je cena pšenice gibala na podobni ravni kot novembra, v zadnjem tednu pa je ponovno dosegla najvišjo povprečno vrednost v letu 2010. Odkupna cena pšenice v Sloveniji je lansko leto v povprečju znašala 166,5 evra na tono, kar je za slabih 15 odstotkov nad ravnijo leta 2009, so zapisali v sporočilu za javnost.

Žito draži rastlinske pridelke
Po podatkih Statističnega urada RS so bile cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih oktobra 2010 za 9,8 odstotka višje kot oktobra 2009. Cene rastlinskih pridelkov na letni ravni so višje za 13,3 odstotka. "Indeks cen rastlinskih pridelkov je bil v oktobru 2010 višji kot v oktobru 2009 predvsem zaradi višjih cen žit," trdijo na ministrstvu.

Cene sadja so se v povprečju zvišale za 0,9 odstotka, cene vina pa za 1,2 odstotka. Cene živali in živalskih proizvodov so na letni ravni višje za sedem odstotkov, cene živali za zakol so bile oktobra 2010 v povprečju višje za dva odstotka v primerjavi z oktobrom 2009, cene živalskih proizvodov pa za 13 odstotkov.

"Pravičnost" delitve
Na pobudo ministrstva je bila z namenom povečanja "pravičnosti" delitve dodane vrednosti znotraj vseh členov verige preskrbe s hrano ustanovljena delovna skupina, katere cilj je priprava kodeksa pravičnih odnosov v celotni verigi preskrbe s hrano.

"S stališča ministrstva so zlasti pomembni plačilni roki, ki ne bi smeli znašati več kot 30 dni, še posebej zato, ker imajo živila krajši rok trajanja kot proizvodi ostalih gospodarskih panog. Ministrstvu je zaradi zaščite interesov potrošnikov v interesu, da so marže na osnovna živila dovolj nizke, da bodo primerljive z državami v srednjeevropskem prostoru,"
so še zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.