Slovenija
84 ogledov

Rastline, ki bi bile odporne na sušo

Zadnja odkritja bo lahko omogočila rast pridelka v izredno suhih razmerah. Žurnal24 main
Znanstveniki pravijo, da so prišli do odločilnega spoznanja pri razumevanju genov rastlin.

Finski in ameriški raziskovalci pravijo, da so odkrili rastlinske gene, ki nadzorujejo količino ogljikovega dioksida, ki ga rastlina vsrka. Poleg tega nadzorujejo tudi količino vode, ki jo rastlina odda v ozračje. Zadnje ugotovitve bi bile lahko bistvene pri proizvodnji hrane in obvladovanju podnebnih sprememb.

Nadzor vode
Ena od poglavitnih vlog rastlin v ekosistemu je vsrkavanje ogljikovega dioksida iz ozračja. Plin vsrkavajo skozi majhne pore na listih. Te tudi oddajajo vodo, medtem ko rastlina raste. Tako lahko v skrajno suhem ozračju rastlina izgubi tudi do 95 odstotkov vode. Znanstveniki sicer že precej časa poskušajo najti gen, ki nadzoruje odziv por in prav pred kratkim jim je to tudi uspelo.

Raziskovalci zatrjujejo, da bi lahko zadnje ugotovitve omogočile prilagoditve rastlin, da bi vsrkavale večjo količino ogljikovega dioksida in hkrati zmanjšale količino vode, ki jo sicer oddajo v ozračje. To bi bi omogočilo rast pridelka v izredno suhih razmerah.

Na pravi poti
Profesor Jako Kangasjarvi z univerze v Helsinkih pravi, da so zadnje raziskave prvi korak na zelo dolgi poti. Obenem še poudarja, da je omenjeni mehanizem podoben pri veliko rastlinah, tudi pri rižu, toda ne pri vseh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.