Slovenija
23 ogledov

Ravnatelji bi se šolali

razno 10.06.13. studentka, sola, faks, matematika, matematicna enacba, foto: shu Shutterstock
Dobili bodo skoraj 300 tisoč evrov, zlorab se ministrstvo ne boji.

"Vodenje šole ne pomeni le pedagoško vodenje šole, ampak zajema celoten spekter odgovornega vodenja izobraževalne ustanove, zato je potrebno stalno usposabljanje na vseh področjih," odobritev sredstev za vseživljenjsko učenje ravnateljev upravičujejo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Kljub nedavnim aferam, ko so ravnatelji na izobraževanja hodili v Črno goro in na Kitajsko, se morebitnih zlorab na MIZŠ ne bojijo, saj pravijo, da porabo sredstev pri svojih projektih skrbno nadzorujejo.

Učenje financ in prava


Na MIZŠ menijo, da je pri izobraževanju ravnateljev ključna medsebojna izmenjava izkušenj. Za nove ravnatelje bodo tako pripravili mentorstvo, prek delavnic bodo govorili o dobrih praksah, osredotočeni pa bodo na načine racionalne porabe proračunskih sredstev in pravno podporo ravnateljem. Gre za že tretji tovrstni projekt, ki ga bo izvajala Šola za ravnatelje. Poudarek projekta bo na zunanjem sodelovanju ravnateljev in strokovnih srečanjih, preizkusili pa bodo tudi izdajo certifikatov. V projektu naj bi sodelovalo 3.200 udeležencev, izdelali bodo tudi deset priročnikov oziroma drugih gradiv.

Pomoč. Eden od ciljev programa vseživljenjskega učenja ravnateljev je tudi njihovo usposabljanje za pravno pomoč in finančno upravljanje. Koga šole za to najemajo zdaj, na MIZŠ ne vedo, saj centralna evidenca ne obstaja.

Komentarjev 1
  • dragec 09:49 12.december 2013.

    Predlagam, da se izobraževanje ravnateljev izvaja ali v Antaliji ali v Luksorju.