Slovenija
61250 ogledov

Ravnateljica o dekoltejih: "Spolovila morajo biti pokrita!"

Dijaki v srednji šoli
Zakaj so kratke hlače izzivanje in ne le modni trend?

"Pogosto opažamo, da nihče ne vzgaja otrok, kaj je primerno in kaj ni, kakšna obleka je primerna za določeno priložnost in kakšna ni. Šola je institucija, ki tudi vzgaja, zato želimo, da dijaki razmislijo, kaj je primerno za v šolo in kaj ni," na vprašanje zakaj so na Gimnaziji Jožeta Plečnika ob začetku šolskega leta velik pomen posvetili takoimenovanemu primernemu oblačenju v šoli, pojasnjuje ravnateljica gimnazije Lidija Žigon.
"Že v času maturantskega izpita smo jim razlagali, naj razmislijo, s čim želijo privlačiti pozornost in naj na maturo pridejo dostojno oblečeni."

"Kriteriji so različni"

Ravnateljica poudarja, da niso sprejeli nobenih določenih pravil, kako naj bodo dijaki in dijakinje oblečeni, pač pa je šlo le za razgovor o smernicah, saj so kriteriji različni. "Nekomu se zdi preveč, če punca kaže popek drugemu, če se vidi modrc." 

"V Sloveniji ni predpisa, ki bi določal način oblačenja v šolah. Na predlog ravnatelja, ki si predhodno pridobi mnenje učiteljskega zbora in sveta staršev, svet šole sprejme Pravila šolskega reda. V srednji šoli šolska pravila določi ravnatelj po predhodno pridobljenem mnenju učiteljskega zbora, skupnosti dijakov in sveta staršev. Ravnatelj s pravili seznani dijake in starše pred začetkom njihove veljavnosti," v odzivu na dogajanje pravijo na ministrstvu za šolstvo. 

Punce izzivalne, fantje neurejeni

"V šolo prihajajo oblečeni ne dovolj dostojno in izzivalno, zelo vroče kratke hlačke, čipkaste hlačke pod katerimi se sploh ne vidi, kaj je spodaj, fantje nosijo hlače v pasu spuščene do kolen, da se vidi pol spodnjih hlač," razlaga Žigonova.
Ocenjuje, da so fantje, ki imajo hlače spuščene v pasu, neurejeni, dekleta, ki v kratkih hlačah ali topih, kjer se vidi modrc ali prsi pa izzivalna. "Če dekle kaže pol prsi, je po veljavnih normah sporno. Glede na družbene norme naj bi bili spolni organi pokriti," pravi ravnateljica ljubljanske gimnazije.
Prsi sicer niso spolni organ.

Ravnateljica sama opozarja dekleta glede oblačenja

"Izzivalnost se nanaša predvsem na punce," odgovarja ravnateljica in priznava, da tudi sama opozarja dijakinje, v smislu, ali meniš, da si primerno oblečena za šolo? Na vprašanje, zakaj bi dekleta, ki nosijo kratke hlače ali tope, skušala biti izzivana, ko pa gre za trend oblačenja, ki je v modi že ve let, pa ravnateljica odgovarja: "Vsaka išče svojo pozornost".

Buren odziv javnosti

Pravila, ki so, kot vse kaže, spet bolj usmerjena v dekleta, so spodbudila burne razprave na družbenih omrežjih. Omenjena gimnazija tudi naj ne bi bila edina šola, ki je oblikovala "smernice oblačenja in vedenja". 

 

Komentarjev 49
  • dare326 13:40 08.september 2022.

    Glede na družbene norme naj bi bili spolni organi pokriti," pravi ravnateljica ljubljanske gimnazije. Maske gor! :)

  • Avatar GeorgeLincolnRockwell
    GeorgeLincolnRockwell 08:36 08.september 2022.

    Prav ima.

  • Avatar karjola
    karjola 06:53 08.september 2022.

    HAHA!! tista z napol spuščenimi posranimi gatami je res dobra.