Slovenija
72 ogledov

Ravnateljica: Življenja dijakov niso ogrožena

Stavba ekonomske srednje šole Žurnal24 main
Na stavbi, v kateri ima prostore ljubljanska srednja ekonomska šola, zijajo razpoke. Ravnateljica: "Problema se zavedamo, a ministrstvo za sanacijo nima denarja. Stavba je varna."

"Se starši kdaj vprašate, v kako varne zgradbe pošiljate svoje otroke v uk in vzgojo? Ta, ki stoji nasproti predsedniške in vladne palače, je po našem mnenju smrtno nevarna. A tega nihče ne vidi ali pa se dela, čeprav iz predsedniško vladnega dvora vsak dan skozi okna gledajo, da se razpoke na stavbi zraven, v katerih dnevno biva 549 dijakov in 40 učiteljev, nevarno širijo. Se mora zgoditi tragedija, da se bo kdo zganil," opozarjajo v društvu Osveščeni Prebivalci Slovenije (OPS).

Razpoka nastala, ko se je gradil Cankarjev dom

Stavba ekonomske srednje šole | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Razpoka se je na naši zgradbi pojavila, ko se je kopala luknja za Cankarjev dom. Od takrat se praktično ni spreminjala. Leta 2008, tik pred krizo, je bila stavba v investicijskem načrtu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za sanacijo. Žal je takrat zmanjkalo denarja," pojasnjuje Ema Kozar, ravnateljica srednje ekonomske šole, ki se nahaja v poslopju.

V društvu OPS še opozarjajo, da se lahko šola, ki je načeta na več koncih, zruši že ob manjšem potresnem sunku, če ne že po kakšnem močnejšem skupinskem skakljanju dijakov ob odmorih po hodnikih in stopnicah.

Ravnateljica: "Informacije se vsako leto širijo tik pred informativnimi dnevi"

Stavba ekonomske srednje šole | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kozarjeva odgovarja: "Skrbi me, da se vsako leto ob približno enakem času, tik pred informativnimi dnevi, pojavijo takšne ali drugačne informacije o stanju naše zgradbe. Potresno varna je toliko kot so vse ostale stavbe okoli nas."

Ministrstvo je, tako ravnateljica, s stanjem šolske zgrade, seznanjeno: "Pred leti se je naredil temeljit pregled šole in načrt ukrepov, a je žal zmanjkalo denarja. Strokovnjaki, ki so takrat stavbo pregledali, pa nikjer niso zapisali, da je nevarna in ogroža ljudi. Če bi bilo tako, bi nas že zdavnaj preselili."

"Za notranjost šole skrbimo kot dobri gospodarji, v zadnjih letih smo zamenjali vsa okna in vložili veliko sredstev v tekoče vzdrževanje in opremo. Seveda si vsi želimo, da bi se našel denar za sanacijo razpoke. Še posebej zato, ker je šola kulturni spomenik in v njen nepretrgoma poteka pouk vse od leta 1934, ko je bila zgrajena," sklene Kozarjeva.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 12:03 10.januar 2015.

    Tole je počen temelj na mestu, kjer so se nad njim pojavile razpoke. Zunani zidovi so iz opeke , zato se tudi tako lepo vidi zamik . Če pa pri vsem tem tla-strop niso iz betona ampak so na lesenih ...prikaži večih prečnih tramovih , se tale levi vogal na sliki res lahko sesuje ob potresu ! Temelji zgradbe niso na enakem terenu , pa se je del , kjer skalnati trden teren prehaja v mehkejši s pesekom sesedel!

  • depresija 22:02 09.januar 2015.

    ''V društvu OPS še opozarjajo, da se lahko šola, ki je načeta na več koncih, zruši že ob manjšem potresnem sunku, če ne že po kakšnem močnejšem skupinskem skakljanju dijakov ob odmorih po hodnikih in stopnicah.'' - hehe japajade, kr ...prikaži več zrušla se bo.. Ko nimaš več kakih pametnih argumentov, se začne pa psihiranje ljudi z raznoraznimi bučami. Ne pretiravat in delat panike brez veze!

  • mijaliza 13:47 09.januar 2015.

    Včasih stavbe že zaradi manjših malenkosti niso dobile obratovalnega dovoljenja....v kriznem času so se pač standardi malo znižali in je tudi malo ne saniranih razpok ok.